Hei! Tilanne on se, että minä (työntekijä) olen ollut sairaana 3 päivää ja työnantajani ei suostu maksamaan kyseiseltä ajalta palkkaa, koska heidän mielestä olen aiheuttanut sairastumisen itse. Perusteeksi he sanoivat, että olen lähtenyt työpäivän jälkeen juhlimaan väsyneenä ja tämän vuoksi he eivät maksa. Kyseisen päivän jälkeen jolloin lähdin juhlimaan minulla oli yksi vapaapäivä. Vapaapäivän jälkeisenä päivänä kävin lääkärissä ja sain sairaslomaa kuumeen vuoksi kolmeksi päiväksi. Omasta mielestäni tämä ei ole tarpeeksi painava syy jättää sairasajan palkkaa maksamatta, joten kysyn mitä mieltä te olette asiasta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Työntekijällä on oikeus sairausajan palkkaan, jos hän on estynyt tekemästä työtään sairauden tai tapaturman vuoksi. Mikäli työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden ajan, työntekijä on oikeutettu saamaan esteen ajalta täyden palkan sairastumispäivää seuraavalta yhdeksältä arkipäivältä. Tämän jälkeen alkaa työntekijän oikeus sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan. Jos työsuhde on kestänyt alle kuukauden, työntekijällä on oikeus saada 50 prosenttia palkastaan.

Työntekijällä ei ole oikeutta saada sairausajan palkkaa tapauksessa, jossa hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Jos työntekijän työkyvyttömyys johtuu esimerkiksi kauneusleikkauksesta, hänellä ei tavallisesti ole oikeutta sairausajan palkkaan. Työntekijän tulee pyydettäessä esittää työnantajalle luotettava selvitys, kuten lääkäriltä saatu todistus, työkyvyttömyydestään.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että työntekijällä oli oikeus sairausajan palkkaan, kun hän oli juonut päivän aikana kuusi pulloa keskiolutta ja kotimatkalla kaatunut pyörällä satuttaen olkapäänsä. Tapauksessa työnantaja oli kieltäytynyt maksamasta työkyvyttömyyden ajalta sairausajan palkkaa, koska hän oli katsonut työntekijän aiheuttaneen työkyvyttömyyden törkeällä tuottamuksella. Työtuomioistuin kuitenkin katsoi, että työntekijä ei ollut ollut sellaisessa tilassa, että polkupyörällä ajamisesta olisi aiheutunut tapaturmanvaaraa hänelle tai muille, eikä muukaan työntekijän toiminta ennen tai jälkeen tapaturmaa osoittanut työntekijän törkeää huolimattomuutta.

Sairausajan palkkaoikeuden edellytyksenä on siis joko tapaturmasta tai sairaudesta johtuva työkyvyttömyys. Kuume voidaan katsoa sairaudeksi, joka aiheuttaa työkyvyttömyyden ja oikeuttaa sairausajan palkkaan. Lääkärintodistus työkyvyttömyydestä oikeuttaa sinut ainakin poissaoloon töistä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »