Mikä ero on sillä onko luontoisetujen verotusarvo osana palkkaa tai palkan lisänä?
Saisinko esimerkin molemmista tapauksista?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Verotuksessa luontoisedulla tarkoitetaan työnantajan muuna kuin rahana työstä suorittamaa vastiketta palkansaajalle. Luontoisetu on käyvästä arvostaan veronalaista ansiotuloa saajalleen. Verohallinto määrää vuosittain luontoisetujen käypien arvojen laskentaperusteet.

Luontoisetu, esimerkiksi puhelinetu tai ravintoetu, voidaan antaa työntekijälle eri tavoin. Jos käytössä on ns. kokonaispalkka, luontoisedut sisältyvät siihen. Silloin rahassa maksettava bruttopalkka vähenee ja luontoisedut lisätään käyvästä arvostaan päälle.

Luontoisedut voidaan maksaa myös bruttorahapalkan päälle, jolloin voidaan ajatella, että ne ovat ns. palkan lisänä. Niistä maksetaan veroa luontoisedun käyvän verotusarvon mukaan aivan kuten rahapalkastakin. Veronalaisen ansiotulon määrä kasvaa verrattuna siihen, että luontoisedut sisältyvät kokonaispalkkaan.

Työntekijä voi myös maksaa työnantajalle korvausta luontoisedusta. Jos korvaus on luontoisetuarvon suuruinen, verotettavaa etua ei synny (luontoisetu on kuitenkin ilmoitettava veroilmoituksessa). Korvaus peritään nettopalkasta verojen vähennyksen jälkeen. Pelkkä bruttopalkan vähennys ei siis ole työnantajalle suoritettavaa korvausta luontoisedusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »