Työnantajani aloitti YT:t, koska haluaa organisoida töitä uudelleen. On sanottu, että tarkoitus ei ole irtisanoa ketään eikä hakea taloudellisia säästöjä. Jos työnantajani muuttaa työnkuvaani niin, että työtehtävät lisääntyvät selvästi sekä joudun alkaa matkustamaan kahdella eri paikkakunnalla, haluan luonnollisesti myös palkankorotuksen. Jos työnantajani kieltäytyy siitä, mitkä ovat oikeuteni? Voinko kieltäytyä muutoksista ilman uhkaa irtisanomisesta? Muutos työsopimukseen olisi mielestäni merkittävä ja pysyvä. Haluaisin ymmärtää mitkä ovat minun oikeuteni ja uhkani tällaisessa tilanteessa.

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa normaaleja työntekijän työtehtäviä, mutta tätä on kuitenkin rajoitettu, sillä työn pitää liittyä välittömästi työsopimuksen mukaiseen varsinaiseen työhön, eikä muutos saa olennaisesti muuttaa työn laajuutta tai laatua.

Muutosoikeuteen vaikuttavat työehtosopimuksen määräykset, työsopimuksen työtehtävämääräys, ja työtehtävät, jotka ovat vakiintuneet pitkän ajan aikana. Pysyvien muutosten arvioinnissa keskeisiä ovat vakiintuneet tai sovitut työtehtävät.

Tilanteessa, jossa työntekijä kieltäytyy pysyvistä muutoksista, kieltäytymisen vaikutukset riippuvat siitä, onko työnantajalla ollut muutosoikeus työtehtäviin. Jos muutosoikeus on ollut olemassa eikä työntekijä suostu muutoksiin, työnantaja voi kieltäytymisen tapahtuessa useasti yleensä irtisanoa työntekijän. Muuten työntekijän kieltäytyessä muutoksien mukaan toimimisesta, työnantaja voi antaa varoituksen.

Tilanteessa, jossa työnantajalla ei ole muutosoikeutta, perustetta työsuhteen irtisanomiseen ei ole. Jos muutoksesta on aiheutunut vahinkoa työntekijälle, hänen voi olla mahdollista vaatia vahingonkorvausta, mutta sen saaminen edellyttää syy-yhteyden olemassaoloa muutoksen ja vahingon välillä ja vahingon aiheutumisen sekä määrän olemassaoloa. Jos irtisanominen kuitenkin tällaisessa tilanteessa tapahtuisi, työntekijä voisi vaatia perusteettomasta irtisanomisesta työsuhteen päättämiskorvausta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]