Hei! Työsopimuksessani lukee että viikottainen työaika on 40 tuntia ja työpäivä on 8 tuntia. Tarkoittaako tuo työpäivän pituus että se on kokonaisuudessaan 8 tuntia sisältäen tauot vai miksi samassa lauseessa on eriteltynä työaika ja työpäivä? Olen vuoden työskennellyt ja työpäivät ovat olleet 8h pituisia sisältäen lounastauon ja nyt työnantajani haluaa pidentää työpäivääni 30min lounastauolla joka ei sisälly työaikaan.

1 vastaus


Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Työaikaa sääntelevän työaikalain 4 §:n mukaan työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä. Päivittäisiä lepoaikoja, jollainen lounastauko on, ei lueta työaikaan, jos työntekijä saa näinä aikoina esteettömästi poistua työpaikalta. Olennaista siis on, saatko poistua työpaikaltasi lounastauon aikana vaiko et. Jos sinun pitää jostain syystä olla työpaikalla työnantajan käytettävissä lounastaukosi ajan, luetaan tauko osaksi työaikaa. Jos kuitenkin voit poistua vapaasti työpaikalta, ei lounastauko kuulu työaikaan.

On kuitenkin huomattava, että asiaan saattaa olennaisesti vaikuttaa myös se, millä alalla työskentelet ja minkä työehtosopimuksen piiriin kuulut. Monissa työehtosopimuksissa on nimittäin työaikaa koskevia määräyksiä, ja jos kyse on yleissitovasta työehtosopimuksesta, tulee kaikkien alalla toimivien yritysten noudattaa näitä määräyksiä. Myös paikallisissa sopimuksissa voi olla työaikaa koskevia sopimusehtoja. Kehotankin sinua ottamaan selvää, määrääkö alasi työehtosopimus asiasta jotakin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]