Olen hakenut yhtä vakituista työpaikkaa joka jäi rekrytoivan esimiehen sanojan mukaan minulta saamatta, koska olen samassa firmassa allekirjoittanut määräaikaisen sopimuksen syyskuulle. En ole sopimusta allekirjoittanut ja olisin työhön täysin pätevä, koska teen kyseistä työtä tällä hetkellä eri yksikössä ja työhön on tietojeni mukaaan valittu henkilö joka taas tarvitsee työhön koulutusta. Olen pyytänyt saada itselleni ansiovertailua kirjeiste, mutta siihen ei ole suostuttu vaan sitä pitäisi tulla katsomaan paikanpäälle, joka taas töiden takia ei ole mahdollista (7-15 pitäisi päästä katsomaan ja olen sen ajan aina töissä). Onko minulla siis oikeus saada nämä asiakirjat itselleni ja miten asiassa kannattaisi toimia? Tässä on muutoksenhakukielto, joten valitus pitää tehdä käräjäoikeuteen.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Työnantajan on työhönottotilanteessa lähtökohtaisesti valittava hakijoista ansioitunein. Hakijan ansioituneisuutta arvioidaan suhteessa työtehtäviin ja ennakolta työpaikkailmoituksessa ilmoitettuihin valintaperusteisiin. Täten "paras" hakija ei aina välttämättä ole se, jolla on eniten työkokemusta tai tutkintotodistuksia. Lisäksi oikeuskäytännössä on painotettu, että suuretkaan erot hakijoiden palvelusvuosimäärässä eivät välttämättä merkitse sitä, että hakija jolla palvelusvuosia on enemmän olisi ansioituneempi työhönottotilanteessa.

Ansiovertailu tehdään, kun hakijoina on miehiä ja naisia. Ansiovertailussa ansioita tarkastellaan suhteessa työtehtäviin ja valintaperusteisiin, jotka on ilmoitettu hakuilmoituksessa. Työnantajan menettelyä on tasa-arvolain mukaan pidettävä kiellettynä syrjintänä, jos työnantaja työhön ottaessaan syrjäyttää henkilön, joka on ansioituneempi kuin valituksi tullut toista sukupuolta oleva henkilö, jollei työnantajan menettely ole johtunut muusta, hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta taikka jollei menettelyyn ole työn tai tehtävän laadusta johtuvaa painavaa ja hyväksyttävää syytä. Hyväksyttävä syy tehtävän laadun perusteella voi olla esimerkiksi se, että miesrooliin etsitään teatteriin miesnäyttelijää.

Se, joka katsoo tulleensa syrjäytetyksi, on velvollinen näyttämään, että hän on ansioituneempi. Tätä ansiovertailua varten valitsematta jääneellä on tasa-arvolain 10 §:n perusteella oikeus saada työnantajalta viivytyksettä kirjallinen selvitys valintaperusteista sekä valituksi tulleen henkilön koulutus-, työ- ja muusta kokemuksesta. Lisäksi selvityksessä on mainittava myös valintaan vaikuttaneet selvästi osoitettavissa olevat muut ansiot ja seikat. Tasa-arvolain säädökset voivat siis tulla kyseeseen vain silloin kun hakemaasi paikkaan on valittu vastakkaista sukupuolta oleva henkilö. Jos hakija on raskaana tai perhevapaalla hakuaikana voi valittu henkilö olla myös samaa sukupuolta säädöksiä sovellettaessa.

Aina ansioitunein ei ole kuitenkaan tehtävään sopivin, ja siksi työnantajan ei ole pakko valita juuri häntä. Kyse on tasa-arvolain sallimasta hyväksyttävästä syystä. Valinta voi perustua myös työyhteisöön sopivuuteen. Tämä edellyttää kuitenkin henkilön haastattelemista, testaamista tai tietoa henkilön soveltuvuudesta aikaisemman työtehtävän hoitamisesta. Jos valinta ei kohdistu ansioituneimpaan hakijaan, on tähän oltava hyväksyttävä syy. Hyväksyttävänä syynä on tasa-arvolain mukaan pidetty juuri edellä mainittua henkilökohtaista soveltuvuutta.
Jotta työnantaja voi kumota syrjintäolettaman on hänen voitava osoittaa, että valitun soveltuvuus tehtävään on ollut parempi kuin syrjäytetyn ja että se on ollut valinnan todellinen ja hyväksyttävä syy.

Koko ansiovertailua työnantajalla ei ole velvollisuutta sinulle lähettää, mutta melko kattava kirjallinen selvitys valitusta hakijasta, jos tilanteeseesi soveltuu tasa-arvolain säädökset. Kun olet saanut kirjallisen selvityksen valitun hakijan ansioista, ja jos yhä koet tulleesi syrjityksi joko sukupuolen tai työhön sopivuutesi perusteella, voit olla yhteydessä esimerkiksi tasa-arvovaltuutettuun tai jos kuulut ammattiliittoon, niin ammattiliittosi luottamusmieheen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]