Hei, olen ostamassa ravintolan liiketoimintaa ja minua häiritsee eräs asia. Nimittäin alkuun minulle sanottiin ja ravintolan myynti-ilmoituksessa luki "siirtyvät työntekijät: Sovittavissa" ja puhe oli ettei minun tarvitse heitä ottaa. Nyt kun kauppakirjaa olisimme ollut kirjoittamassa, kuulin, että on kaksi työntekijää siirtymässä. Vanhat työntekijät ovat niin kalliita, että haluaisin heistä eroon. Joten haluaisin tietää, kuinka pääsen halvimmalla sekä parhaimmalla tavalla heistä eroon? Siten, että voin palkata kuitenkin halvemman työntekijän. Nykyinen omistaja ei paljoa tee töitä ravintolassa joten tiedän voivani yhden irtisanoa taloudellisista syistä, koska voin itse tehdä toisen työntekijän työosuuden.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Liikkeen luovutuksella tarkoitetaan työsopimuslain mukaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Liikkeen luovutuksessa uusi työnantaja jatkaa siis samaa tai samankaltaista toimintaa. Työntekijät siirtyvät liikkeen luovutuksen yhteydessä niin sanottuina vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen. Uusi ja vanha työnantaja eivät voi siten keskenään sopia toisin. Osapuolten oikeudet ja velvollisuudet säilyvät lähtökohtaisesti samanlaisina kuin ennen luovutusta, ja työntekijöillä on oikeus siirtyä entisin työsuhteen ehdoin uuden työnantajan palvelukseen.

Luovutuksensaajalla ei ole työsopimuslain mukaan oikeutta irtisanoa työntekijän työsopimusta pelkästään liikkeen luovutuksen perusteella. Myöskään liikkeen luovuttaja ei saa etukäteen irtisanoa työntekijää liikkeen luovutuksen perusteella. Työnantajan suorittama irtisanominen edellyttää irtisanomismenettelyn noudattamista sekä työsopimuslain tarkoittamaa irtisanomisperustetta, kuten taloudellisia ja tuotannollisia syitä tai työntekijän henkilöstä johtuvia syitä. Jos esimerkiksi liikkeen luovutuksesta on aiheutunut todellista työn vähentymistä, uudella työnantajalla on samat oikeudet irtisanoa henkilöstöä kuin työntekijöiden edellisellä, liikkeen luovuttavalla työnantajalla. Tällöin työnantaja ei kuitenkaan luonnollisesti voi heti palkata uutta työntekijää samankaltaisiin tehtäviin. Toisaalta jos yritysjärjestelyssä ei ole lainkaan kysymys liikkeen luovutuksesta vaan liiketoiminnan lopettamisesta ja uuden toiminnan aloittamisesta, työntekijöillä ei ole oikeutta siirtyä uuteen yritykseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »