Voiko vammaisten asumisyksikköön valita esimieheksi sellaista henkilöä, jonka äiti työskentelee jo siellä ja asukkaana on oma veli. Onko jotain lakipykälää, joka sen kieltää?

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Työsopimuslain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijän tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Niin ikään yhdenvertaisuuslaissa säädetään yhdenvertaisuudesta sekä syrjinnän kiellosta ja naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa säädetään sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. Käytännössä työnantaja ei saa syrjiä toista työnhakijaa sellaisilla perusteilla, jotka eivät liity itse työhön. Varsinaisesti laissa ei määritellä, etteikö työnantaja saisi ottaa töihin sellaista, jonka äiti jo työskentelee siellä. Kuitenkin syrjintä voi tulla kysymykseen, kun sukulaisia mahdollisesti suosimalla syrjäytetään ansioituneemmat ja paremmat osaajat pois. Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi perhesuhteiden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Tietyillä aloilla on omia ohjeita sekä alan luottamusmiesten kanssa neuvoteltuja käytäntöjä sekä ohjeistuksia siitä, etteivät sukulaissuhteessa olevat työskentelisi samassa työpaikassa, ainakaan esimiesalaisuussuhteessa. Kannattaa olla yhteydessä yksikkönne esimieheen taikka luottamusmieheen, onko työpaikallanne annettu ohjeistuksia siitä, saako sukulainen toimia esimiehenä. Laissa ei sukulaissuhteita siis kielletä.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksien suhteen kannattaa olla yhteydessä lakipuhelimeen. Mukavaa päivää!

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »