Olen työskennellyt 7kk vuokrafirman kautta kohdeyrityksessä paikkakunnallani. Jäin kahden viikon mittaiselle sairaslomalle 3 vuorokautta sitten. Tiedossa olevia työvuoroja oli ensi kuun alkuun asti. Nyt tänään sain vuokrafirmalta puhelun, jossa ilmoitettiin, ettei minulla ole jatkossa tunteja lainkaan kohdeyrityksessä jonne olen yksinomaan vuoroni tehnyt. Vuoroja on ollut aina 22-45h/viikko. Jatko olisi myös n. 40h/viikko näille vuoroille jotka oli jo minulle ilmoitettu.
Puhelussa minulle ilmoitettiin myös että kohdeyritys on päättänyt näin koska sairaslomani osui "huonoon aikaan", ja tilalleni on palkattu uusi työntekijä, jolle minulle jo ilmoitetut työvuorot (myös sairasloman jälkeiset) on siirretty. Työsopimus on toistaiseksi voimassaoleva ja 0-tuntinen. Onko tämä laillista?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Vuokratyössä työntekijän työnantaja on vuokrayritys eli se yritys, joka vuokraa työvoimaa eteenpäin. Työntekijällä ei siten ole työsuhdetta tai muuta sopimussuhdetta sen yrityksen kanssa, joka on vuokrannut työntekijän vuokrayritykseltä. Vuokratyösuhteessa tulee soveltaa työsopimuslakia aivan kuten muissakin työsuhteissa. Lisäksi jos vuokrayrityksellä ei ole työehtosopimusta, vuokratyöntekijään sovelletaan samaa työehtosopimusta kuin käyttäjäyrityksen omiin työntekijöihin.

Vähimmäismääräyksiä on kuitenkin vuokratyössä helppo kiertää. Työpaikka voi periaatteessa ilmoittaa milloin vain, että töitä ei ole tarjolla. Käyttäjäyrityksellä on vuokrayrityksen kanssa sovitut tilausehdot, joiden puitteissa se voi toimia. Vuokratyöntekijän työsuhde vuokrayritykseen jatkuu kuitenkin työsopimuksen mukaan. Vuokrayrityksen kuuluu tällöin tarjota työntekijälle muita työsopimuksen mukaisia töitä niin, että sovitut minimitunnit täyttyvät. Jos sen sijaan sopimus on ns. nollasopimus, jossa ei ole minimitunteja, töitä ei ole pakko tarjota. Työnantaja välttää irtisanomisen sekä irtisanomisajan palkan maksamisen tiputtamalla työtunnit nollaan.

Nollatyösopimusta ei ole määritelty laissa. Suomen nykyinen työlainsäädäntö ei siten anna vastausta moniinkaan nollatyösopimuksiin liittyviin kysymyksiin, kuten esimerkiksi siihen, milloin tällainen sopimus päättyy. Nollatyösopimuksia ei pitäisi laatia, sillä ne loukkaavat työntekijän oikeusturvaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »