Minilex - Lakipuhelin

Koeaika määräaikaisessa työsuhteessa ja lopputilin maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei!

Olin siis reilun viikon verran eräässä firmassa töissä, mutta lopetin työt jo viikon jälkeen omasta tahdostani. Nykyäänhän laissa on määritelty 6 kk koeaika ja se on siis ollut käytössä, vaikka minulle oltiin ns. tehty määräaikainen sopimus 2 viikoksi, mutta tuo koeaika silti tuossa mukana? Työnantajalle asia oli kuitenkin ok ja pystyin lopettamaan työt heti. Ainakin kyseisessä firmassa on näin käsittääkseni (metallialan yritys)
minulle ei olla maksettusuoraan nyt ollenkaan lopputiliä (lopetin 13.7.) ja firmassa on palkkapäivä kuun 30. päivä. Lopputilihän kuitenkin tulisi käsittääkseni oltava tilillä päivänä, jolloin työsuhde päättyy, ellei toisin sovita? Irtisanomisaika on kuitenkin 2 viikkoa, joten minullahan olisi tässä tapauksessa saada odotusajalta palkkaa, onko näin

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa pidennyksineen olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta, ei kuitenkaan enempää kuin kuusi kuukautta. Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.

Määräaikaista työsuhdetta ei, koeaikaa lukuun ottamatta, pääsääntöisesti voi irtisanoa. Työsopimuksen osapuolet voivat kuitenkin yhteisesti sopia, että määräaikaisen työsuhteen päättäminen on mahdollista, vaikka siitä ei olisi erikseen sovittu työsopimuksessa. Työsuhteen päättyessä päättyy myös palkanmaksukausi. Lopputili on tavallisesti maksettava työsuhteen päättymispäivänä. Työnantaja ja työntekijä voivat toki sopia, että lopputili maksetaan jonain myöhempänä ajankohtana. Työsuhteesta johtuvan saatavan suorituksen viivästyessä työntekijällä on oikeus saada korkolain (633/1982) 4 §:ssä tarkoitetun viivästyskoron lisäksi täysi palkkansa odotuspäiviltä, enintään kuitenkin kuudelta kalenteripäivältä.

Jos työsuhteesta johtuva saatava ei ole selvä ja riidaton tai jos suorituksen viivästyminen on johtunut laskuvirheestä tai muusta tällaiseen rinnastettavasta erehdyksestä, työntekijällä on oikeus odotuspäivien palkkaan vain, jos hän on huomauttanut suorituksen viivästymisestä työnantajalle kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä eikä työnantaja ole suorittanut saatavaa kolmen arkipäivän kuluessa huomautuksesta. Oikeus odotuspäivien palkkaan alkaa tällöin työnantajalle varatun maksuajan kuluttua.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]