Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto eläkkeestä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotto eläkkeestä ei juurikaan eroa palkan ulosmittauksesta; ulosottoon menevä summa on yleensä molempien tapausten kohdalla sama, eli kolmasosa palkasta tai eläkkeestä. Kun ulosmittaus on suoritettu, ulosottomies lähettää eläkkeenmaksajalle maksukiellon, jota noudatetaan siihen asti, kunnes velat ovat maksettu. Ulosottopidätys hoidetaan maksukiellon kautta. Kun osa tuloista menee ulosottoon, on muutamia seikkoja, jotka tulee huomioida. Esimerkiksi suojaosuus on käsitteenä tärkeä, kun puhutaan ulosotosta ja sen määrän perusteista.

 

 

Suojaosuudella tarkoitetaan sellaista rahamäärää, joka henkilölle on vähintään jäätävä ulosmittauksen jälkeen. Suojaosuudella pyritään turvaamaan henkilön toimeentuloa ja tarvittaessa myöskin tämän elatuksen varassa olevia. Suojaosuuden summa määräytyy päiväkohtaisesti niin, että se lasketaan kuukaudesta riippumatta kolmeltakymmeneltä päivältä.

 

Eläkkeen ulosmittauksessa tuloiksi lasketaan eläketulojen ja toimeentuloetuuksien yhteismäärä, mutta ulosotossa ei kuitenkaan voida periä sosiaali- ja eläkelainsäädännön tarkoittamia toimeentuloetuuksia, jotka ovat määrätarkoitukseen myönnettyjä, kuten esimerkiksi asumistukea. Myöskään esimerkiksi takuueläkettä ei ole mahdollista ulosmitata.

 

Myöskin tulojen määrä vaikuttaa siihen, miten paljon rahaa voidaan ulosmitata; jos tuloja ei ole tai jos tulot alittavat suojaosuuden, tällöin ulosottoa ei voida tulot huomioon ottaen toteuttaa. Ulosmitattava summa sovitellaan siis tapauskohtaisesti tuloihin nähden, vaikkakin määräytymisperuste ulosottomäärän laskemiseksi on kaavamainen. 

 

Tapahtui ulosotto sitten palkasta tai eläkkeestä, on sen periaatteet pääpiirteittäin samat. Vaikka ulosotto onkin ’’pakkokeino’’ saada velalliselta perittyä velat takaisin, on ulosottoa ja sen rahallista vaikutusta velallisen talouteen otettava huomioon. Tämän vuoksi onkin määritelty suojaosuus, joka turvaa velallisen taloudellista selviytymistä ulosotosta huolimatta ja siinä otetaan huomioon myöskin mm. lapsien lukumäärä. Velallisen tuloilla on suuri merkitys siihen, kuinka iso osuus eläkkeestä voidaan ulosmitata.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]