Minilex - Lakipuhelin

Ulosmitatun omaisuuden myynti huutokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotossa ulosmitattu omaisuus voidaan myydä julkisella huutokaupalla, jonka toimittaa ulosottomies. Ulosottokaaren mukaan ulosottomiehen tulee pyrkiä ulosmitatun omaisuuden myynnissä hyvään tulokseen. Huutokaupan järjestää siis ulosottomies ja sen tulee olla julkinen, jotta se on ulosottokaaren tarkoittama huutokauppa. Kaikenlainen muu ulosmitatun omaisuuden myynti on vapaata myyntiä.

Huutokauppa on julkinen, eli se on yleisölle avoin tilaisuus. Huutokaupasta ilmoitetaan yhdessä tai useammassa paikallisessa sanomalehdessä taikka valtakunnallisessa sanomalehdessä tai tietoverkossa. Huutokaupasta ilmoitetaan myös erikseen velallisella ja yhteisomistajalle. Myynti-ilmoitus tulee julkaista viikkoa ennen huutokauppaa. Huutokauppaan ei tarvita asianosaisten lupaa eikä velallisella ole oikeutta kieltää myyntiä. Yhteisesti omistetun omaisuuden ulosmittauksessa, esimerkiksi kun ulosmitataan asunto, jota muu kuin velallinen käyttää asumiseen, edellyttää myynti suostumusta yhteisomistajalta. Jos yhteisomistaja ei anna suostumustaan, ulosottomies saa käynnistää tuomioistuimessa yhteisomistuksen purkamismenettelyn. Huutokauppaan ei tarvita esimerkiksi velallisen puolisonkaan lupaa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Huutokauppamyynti on toteutettava joutuisasti ilman aiheetonta viivästystä. Se pidetään yleensä joko omaisuuden sijaintipaikalla kuten kiinteistöllä, ulosottomiehen virkahuoneessa tai muualla ulosottomiehen sopivaksi katsomassa paikassa. Velallisen asunnossa myyntiä ei voida toimittaa kuin poikkeuksellisesti, jos se on täytäntöönpanon toimittamisen kannalta välttämätöntä. Esimerkiksi kesämökin huutokauppa voidaan järjestää lähikaupungissa. Jos ostajaehdokkaat ovat eri paikkakunnilla, ulosottomies voi järjestää tarjoamisen useilla paikkakunnilla samaan aikaan, tai järjestää huutokaupan internetissä.

Kun huutokaupassa myydään kiinteistö, ei tarvita kaupanvahvistajan myötävaikutusta, sillä ulosottomies antaa kauppakirjan ja tekee muut tarvittavat kirjaamisvaatimukset kiinteistörekisteriviranomaisille. Huutokaupalla myytyyn omaisuuteen saa omistusoikeuden, kun kauppahinta on maksettu tai kun kauppakirja on tehty ja luovutettu ostajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa