Minilex - Lakipuhelin

Ulosottoperusteen hakeminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottoperuste on pakollinen edellytys pakkotäytäntöönpanon eli ulosoton aloittamiselle. Hyväksytyistä ulosottoperusteista säädetään ulosottokaaressa. Ulosottoperuste saadaan yleensä tuomioistuimelta tuomion muodossa, mutta muitakin ulosottoperusteita on olemassa.

Ulosottokaaren 2:2:ssä luetellaan ulosottoperusteiksi sopivat asiakirjat. Asiakirja, jota ei laissa nimenomaisesti määritellä ulosottoperusteeksi, eivät kelpaa sellaisiksi lainkaan.  Tärkeimpiä säännöksessä mainittuja ulosottoperusteita ovat tuomioistuimien riita- tai rikosasioissa antamat tuomiot. Lisäksi ulosottoperusteeksi kelpaavat myös välimiesmenettelyssä annetut välitystuomiot sekä tiettyjen hallintoviranomaisten lakiin perustuvat päätökset, jotka voidaan täytäntöönpanna ulosottokaaren mukaisesti. Ulosottoperusteita ovat myös tietyt erityissäännellyt tahdonilmaukset, kuten esimerkiksi vahvistetut elatusapusopimukset.

Yleisin ulosoton käsittelemä ulosottoperuste on riidattomassa asiassa tuomioistuimen antama yksipuolinen maksutuomio. Riidattomia asioita ovat yleensä maksamattomiin velkoihin tai huoneenvuokriin liittyvät asiat. Tällaisessa asiassa annettava yksipuolinen tuomio voidaan panna ulosottokaaren mukaan täytäntöön kuten lainvoimainen tuomio, eli aina rahojen tilitykseen saakka.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Sekä riidattomat että riitaisat asiat saadaan vireille tuomioistuimeen toimitettavalla haastehakemuksella. Riidattomia asioita varten löytyy myös valmiita lomakepohjia käräjäoikeuksien kanslioista. Riitaisissa asioissa annettu tavallinen tuomio, jossa asetetaan maksuvelvoite kelpaa myös ulosottoperusteeksi yksipuolisen tuomion tavoin. Ennen kuin tuomio saa lainvoiman, peruste voidaan kuitenkin täytäntöönpanna vain tiettyyn vaiheeseen saakka.

Haastehakemuksen tekemisessä ja ulosottoperusteen hankinnassa on hyvä käyttää avuksi lakimiestä, jotta asiakirjat laaditaan vaaditulla tavalla.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa