Minilex - Lakipuhelin

Ulkomainen ulosottoperuste

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulkomailla annettu ulosottoperuste, voidaan tietyin edellytyksin täytäntöönpanna, eli saattaa ulosottomenettelyyn, myös Suomessa. Ulkomainen ulosottoperuste on useimmiten tuomioistuimen antama tuomio tai muu virallinen asiakirja. Jotta ulkomainen tuomio voitaisiin täytäntöönpanna Suomessa, sen tulee olla tunnustettu ja sen on oltava täytäntöönpanokelpoinen Suomessa. Ulkomaisen tuomion täytäntöönpano Suomessa perustuu aina joko kansainvälisiin sopimuksiin tai Euroopan unionin asetuksiin.

Tunnustettua tuomiota pidetään tunnustaneessa valtiossa oikeusvoimaltaan kotimaisen tuomion veroisena. Tuomion täytäntöönpanokelpoisuus edellyttää tunnustamista ja tarkoittaa sitä, että tuomio voidaan panna täytäntöön ulosottoviranomaisten avulla. Mikäli tuomiota ei tunnusteta tai se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, ulosottoa haluavan on nostettava uusi kanne kotimaisessa tuomioistuimessa ja saatava täytäntöönpanokelpoinen ulosottoperuste sitä kautta.

Ulosottoperusteena oleva tuomio voi olla täytäntöönpanokelpoinen joko automaattisesti tai siltä voidaan edellyttää erityisen eksekvatuuri- tai vahvistamismenettelyn läpikäymistä. Menettelyssä täytäntöönpanovaltion tuomioistuin tai muu viranomainen tutkii, että ulkomainen peruste täyttää siltä vaaditut edellytykset. Lähtökohtaisesti tuomioilta edellytetään vahvistamismenettelyä. Automaattinen täytäntöönpanokelpoisuus voi tulla kyseeseen esimerkiksi EU-jäsenvaltioiden Bryssel Ia-asetuksen piiriin kuuluvien ulosottoperusteiden kohdalla. Tällöin tuomiota ei tarvitse vahvistaa, vaan se on heti täytäntöönpanokelpoinen. Oikeussuojan varmistamiseksi tuomion automaattinen tunnustaminen tai täytäntöönpanokelpoisuus voidaan täytäntöönpanon estämiseksi riitauttaa erillisellä kanteella.

Lisäksi Euroopan unionin oikeudessa on asetuksilla voimaan saatettu eurooppalaiset ulosottoperusteet, joita ovat: eurooppalainen täytäntöönpanoperuste, eurooppalainen maksamismääräys ja eurooppalaisessa vähäisten vaatimusten menettelyssä annettu tuomio. Eurooppalaiset täytäntöönpanoperusteet ovat suoraan täytäntöön pantavissa Suomessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]