Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotto-oikeus edellyttää ulosoton hakijan eli yleensä velkojan ulosottoperustetta. Ulosotto-oikeus on velkojan keino hakea oikeussuojaa ulosottoperusteelleen, kun velallinen ei suorita velvoitettaan. Ulosotto-oikeuteen tarvitaan siis ulosottoperuste, eli velallisella on velkojaa kohtaan maksuvelvoite, velvoite luovuttaa tälle omaisuutta, tehdä jotakin tai kielto tehdä jotain, sallia toisen tehdä jotain tai määrätty turvaamistoimi. Tämän oikeuden ei myöskään ole tullut lakata vanhentumisen tai maksun vuoksi.

Ulosotto täytäntöönpanee velvoitteen julkista valtaa käyttämällä silloin, kun on asetettu täytäntöönpantava tuomio tai syntynyt muu ulosottoperuste. Ulosoton hakijalla on oikeus saada julkiselta vallalta eli ulosottolaitokselta suojaa oikeudelleen. Ulosotto-oikeus on velkojan oikeus saada maksamatta jäänyt saatavansa perittyä velalliselta, jos velallinen ei vapaaehtoisesti maksa velkaansa eikä velkojan itsensä toteuttama perintä johda velan maksuun.

Velallisen tai vastaajan suoritusvelvollisuus on ensin tutkittava ja siitä on annettava tuomio oikeudenkäynnissä, jotta se voidaan panna täytäntöön ulosotossa. Velkoja käyttää ulosotto-oikeuttaan laittamalla velka-asian tuomioistuimen tutkittavaksi, josta saadun täytäntöönpanopäätöksen nojalla ulosottoviranomaiset suorittavat velan perinnän. Ulosottoperusteen tulee olla suoritustuomio, eli ei pelkkä velkojan oikeus saatavaan, sillä ulosoton toimittaminen edellyttää aina täytäntöönpantavaa tuomiota.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]