Minilex - Lakipuhelin

Osamaksukaupan ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotolla tarkoitetaan laiminlyödyn velvoitteen täytäntöönpanoa. Pääsääntöisesti ulosotto on siis rahasaatavien perimistä. Osamaksukaupalla taas tarkoitetaan irtaimesta esineestä tehtyä kauppaa, jonka sopimuksen mukaan esineen hinta maksetaan osissa myyjälle. Tällöin yksi tai useampi maksuerä erääntyy vasta sen jälkeen, kun esine on jo siirtynyt ostajalle. Tällainen osamaksukauppa tehdään yleensä joko omistuksenpidätyksen ehdoin tai takaisinottoehdoin. Omistuksenpidätysehto tarkoittaa sitä, että omistusoikeus säilyy myyjällä, kunnes tavara on kokonaan maksettu. Takaisinottoehto taas tarkoittaa sitä, että myyjällä on oikeus ottaa tavara takaisin, mikäli maksuerät laiminlyödään.

Mikäli maksuerät on laiminlyöty ja myyjä tahtoo ottaa esineen takaisin, toimitetaan myyjän ja ostajan välillä tilitys. Tilityksessä luetaan hyväksi esineen arvo takaisinotto hetkestä. Arvona pidetään hintaa, joka oletetaan myyjälle jäävän, kun esine myydään eteenpäin asianmukaisesti kunnostettuna. Arvoa määritettäessä tulee kuitenkin myös ottaa huomioon, kauan esine on ollut ostajan hallussa ja miten siitä on pidetty huolta. Kun myyjä haluaa esineen takaisin, on hänellä oikeus hakea virka-apua sen takaisinottamiseksi ulosottomieheltä. Hakemus tällaisen avun saamiseksi tehdään kirjallisesti. Hakemuksessa tulee mainita hinta, joka on suorittamatta sekä se, vaatiiko myyjä korkoa tai vakuutusmaksun hyvitystä tai mahdollisia kuluja esineen korjaamisesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Myyjän ei kuitenkaan ole pakko käyttää esineen takaisinotto-oikeutta, vaan hän voi myös edelleen vaatia loppujen erien maksamista ja hakea niille velkomustuomion käräjäoikeudesta. Tällöin velat viedään ulosottoon normaaliin tapaan. Kummassakin tilanteessa velalliselta lähdetään ulosoton kautta perimään jäämättä saatua hintaa/arvoa. Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa