Minilex - Lakipuhelin

Vuokramenojen ja vuokratulojen kohtelu ulosotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottoon joutuneella henkilöllä voi olla vuokramenoja tai vastaavasti hän voi saada tuloa vuokraamastaan kiinteistöstä tai muusta omaisuudesta. Näitä tuloja ja menoja tarkastellaan ulosotossa hieman eri tavoin tilanteesta riippuen.

Erilaiset vuokramenot katsotaan pääsääntöisesti kuuluvan ulosotossa henkilön tuloista laskettavaan suojaosuuteen. Suojaosuus on tarkoitettu ihmisen välttämättömiin menoihin kuten ruokaan ja asumiseen, joten esimerkiksi asuinhuoneiston vuokra on tarkoitus saada katettua suojaosuuden sisälle jäävillä tuloilla. Jos henkilöllä on esimerkiksi elätettäviä lapsia, suojaosuudessa huomioidaan tarve kasvaville menoille ja myös lapsiperheelle sopivan asunnon korkeammalle vuokralle. Jos henkilö puolestaan vuokraa työtään varten esimerkiksi auton tai liikehuoneiston, nämä voidaan katsoa välttämättömiksi menoiksi ansion hankkimista varten ja siten ne huomioidaan erikseen menoina.

Kun henkilö toimii vuokranantajana, hän saa vuokraamastaan omaisuudesta pääomatuloa. Lähtökohtana on, että kaikki pääomatulo ulosmitataan suoraan. Kuitenkin pääomatuloa ulosmitatessa huomioidaan se, minkä luonteisesta toiminnasta pääomatuloa saadaan. Esimerkiksi asuinhuoneiston vuokraamisesta saadusta tulosta joudutaan vähentämään yhtiövastike tai muita tulon hankkimisesta aiheutuvia menoja. Nämä vähennetään ulosmitattavasta tulosta. Jos henkilö puolestaan saa vuokratuloista pääasiallisen elantonsa, silloin pääomatulo voidaan rinnastaa palkkatuloon ja suojaosuus koskee myös sitä.

Vuokramenojen ja vuokratulojen kohtelu ulosotossa on melko joustavaa, koska lainsäädäntö jättää paljon harkintavaltaa ulosottoa toimittaville viranomaisille. Ulosottoviranomaisen päätehtävänä on edistää velkojien intressiä eli tässä tapauksessa velallisen henkilön tulonhankkimiskyvyn turvaamista ja siten velan takaisinmaksua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]