Minilex - Lakipuhelin

Ulosottolaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottokaari

Aiemmin ulosotosta säädettiin ulosottolaissa. Ulosottolaki on kuitenkin kokonaisuudessaan kumottu ja nykyisin ulosotosta säädetään ulosottokaaressa, joka tuli voimaan 1.1.2008. Ulosottokaari sisältää perussääntelyn laiminlyödyn velvoitteen pakkotäytäntöönpanosta.  Ulosottokaari on hyvin laaja. Siinä on noin 450 pykälää. Tarkkaa sääntelyä tarvitaankin, sillä ulosotto on viranomaistoimintaa ja viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin. Ulosottokaaressa on säännelty erityisen tarkasti perusoikeusherkät kysymykset, kuten julkisuus, liikkumisvapaus ja kotirauha. Sen sijaan käytännön menettelytapojen osalta sääntely on väljempää.

 

Uudistukset

Ulosottokaarta on hieman muutettu sen säätämisen jälkeen. Vuonna 2010 tulivat voimaan esimerkiksi Valtakunnanvoudinvirastoa koskevat säännökset. Myös yksittäisiä säännöksiä on muutettu kokonaisuudistuksen jälkeen.

 

Asetukset

Kaikki keskeisimmät säännökset on haluttu pitää lain tasoisina ja ne on otettu ulosottokaareen. Kuitenkin ulosottokaarta täydentävät muutamat asetukset. Ulosottokaarta täydentää muun muassa asetus ulosottomenettelystä ja oikeusministeriön asetus suojaosuuden määrästä palkan ulosmittauksessa. Suojaosuus on sidottu vaihtuvaan kansaneläkeindeksiin.

Vinkit

- Erikseen on säädetty myös ulosottomaksuista, joista on oma lakinsa ja asetuksensa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa