Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja elatusmaksut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatusavun maksaminen lapselle voi vaikuttaa ulosottoon erityisesti kahdella tavalla. Ensinnäkin velalliselta perittävänä oleva elatusavun määrä voidaan ottaa huomioon lievennyksenä ulosottoon menevässä omaisuudessa. Velallisen maksama elatusapu huomioidaan siis ulosottopidätystä alentavana tekijänä. Toisaalta jos velalliselta on perittävänä lapselle maksettavaa elatusapua, voidaan ulosmitata säännönmukaista suurempi määrä joissakin tilanteissa. Tässä artikkelissa käsitellään lyhyesti ulosottoa ja elatusmaksuja.

Jos henkilö maksaa lapselleen elatusapua ja hänen maksukykynsä on tämän vuoksi olennaisesti heikentynyt, palkasta ulosmitataan toistaiseksi tai määrättynä aikana säännönmukaista pienempi määrä. Tämä koskee siis tilanteita, joissa velallinen maksaa itse elatusapua lapselleen. Alennettu ulosmitattu määrä on tällöin maksukyvyn heikentymistä vastaava määrä. Vaikka ulosottomiehen tulee ottaa velallisen suorittama elatusavun maksaminen viran puolesta huomioon, voi tämä jäädä tapahtumatta, mikäli velallinen ei itse ilmoita siitä. Ulosottomiehen tulisikin avoimuuden vaatimuksen mukaisesti ilmoittaa tästä mahdollisuudesta velalliselle.

Jos edellä mainitun sijasta lapselle maksettavaa elatusapua peritään ulosotossa, voidaan ulosmitata säännönmukaista suurempi määrä. Säännönmukaista suuremman määrän ulosmittaus ja velallisen toimeentulosta tinkiminen on perusteltu lapsen oikeudella riittävään elatukseen. Jos perittävänä on siis sellainen lapselle maksettava elatusapu, joka erääntyy jatkuvasti (juokseva elatusapu), voidaan säännönmukaista suurempi määrä ulosmitata. Suuremman määrän ulosmittaus edellyttää kuitenkin, että se on tarpeen palkan maksukautta vastaavan elatusapumäärän suorittamiseksi. Tämä tarkoittaa, että kun kyse olisi esimerkiksi kuukausipalkasta, voitaisiin ulosmitata enintään se määrä, joka tarvitaan kuukauden elatusavun suorittamiseksi.

Jos perinnässä on juoksevan elatusavun lisäksi jo aiemmin erääntynyt elatusapu, ulosmittauksen määrä saadaan ylittää enintään palkan maksukautta vastaavan elatusavun määrällä. Esimerkiksi kuukausipalkasta saataisiin ulosmitata säännönmukaisesti ulosmitattavan määrän lisäksi enintään kuukauden juoksevan elatusavun määrä. Suojaosuutta ei silti saa ulosmitata ja vähintään kolmasosa palkasta on jätettävä velalliselle. Tällä on tarkoitus turvata velallisen toimeentulo silloinkin, kun perittävänä on lapsen juokseva elatusapu.

Ulosottomies ei voi antaa velalliselle maksuaikaa ilman hakijan suostumusta, kun perittävänä on lapsen elatusapu. Lisäksi vapaakuukausien tai ulosmittauksen lykkäystä voidaan myöntää lapsen elatusapua perittäessä vain painavasta syystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]