Minilex - Lakipuhelin

Toimeentulotuki ulosotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti kaikki omaisuus- ja varallisuuslajit ovat ulosmittauskelpoisia. Ulosottokaaressa on säädetty ulosmittausjärjestyksestä eli siitä, missä järjestyksessä mitäkin omaisuutta ulosmitataan. Tavallisesti ulosmittaus kohdistuu toistuvaistuloon eli esimerkiksi palkkaan tai eläkkeeseen. Tosin palkankin ulosmittauksessa on huomioitava suojaosuus. Tämän jälkeen ulosmittaus kohdistetaan irtaimeen omaisuuteen ja viimesijaisesti kiinteään omaisuuteen. Kuitenkin ensisijaisesti ulosmitataan toistuvaistuloa eli sellaista tuloa, jota velallinen saa säännöllisin väliajoin.

 

Mikä on toimeentulotuki?

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön tulee hakea ensisijaisesti kaikkia muita tukia, joihin hänellä oikeus. Vasta tämän jälkeen toimeentulotuki voidaan myöntää.

 

Toimeentulotuki ulosmittauskiellon piirissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Vaikka pääsääntöisesti kaikki omaisuus- ja varallisuuslajit ovat ulosmittauskelpoisia, on lailla säädetty tähän poikkeuksia. Tietyntyyppiset avustukset ja korvaukset on haluttu rajata ulosmittauskiellon piiriin. Ulosmittauskelvottomiksi katsotaan vakiintuneesti sosiaaliavustukset. Niiden tulee olla lakisääteisiä ja myönnetty määrättyyn tarkoitukseen, jotta ne voidaan laskea ulosmittauskelvottomiksi. Esimerkiksi asumistuki ja toimeentulotuki ovat tällaisia lakisääteisiä määrättyyn tarkoitukseen myönnettyjä avustuksia, jotka ovat ulosmittauskiellon piirissä.

Toimeentulotuki on siis ulosmittauskelvotonta sosiaaliavustusta ja se jää kokonaan ulosoton ulkopuolelle. Toimeentulotukea ei voida ulosmitata, sillä se on avustusta, joka on myönnetty sosiaalilainsäädännön nojalla määrättyyn tarkoitukseen.

Toimeentulotukea ei oteta lainkaan huomioon, kun lasketaan palkan ulosmittauksen tulopohjaa eli niitä tuloja, joista lasketaan palkasta ulosmitattava määrä

 

Poikkeukset ulosmittauskiellosta

Kuitenkin ulosmittauskelvottomasta etuudesta takaisin maksettava veronpalautus voidaan ulosmitata.

Vinkit

- Laissa säädetään tarkemmin siitä, mitä kaikkea luetaan ulosmittauskiellon piiriin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa