Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja elatusvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallinen on velvollinen ilmoittamaan ulosottomiehelle ulosottoasiassa tarpeelliset tiedot perhesuhteistaan sekä elatuksensa varassa olevista henkilöistä. Hakijan saatavasta ei voida ulosmitata lapselle tulevaa elatusapua tai sellaista korvausta, joka suoritetaan elatusvelvollisen kuoleman johdosta. Lapselle tulevan elatusavun ja korvauksen ulosmittauskielto on voimassa niin kauan kuin elatuksen tarve on olemassa. Ulosotossa henkilö voidaan todeta myös varattomaksi. Tällä seikalla voi olla merkitystä elatusmaksujen suhteen. Varattomuus on yksi elatusmaksun määrän alentamisen harkintaan vaikuttava tekijä. Harkinnassa on myös huomioitava, onko elatusmaksun alentaminen kohtuullista lapsen kannalta. Ulosotto on elatusavusta erillinen oma asiansa, mutta sillä voi olla vaikutusta elatusmaksuihin. Vain tuomioistuimessa vahvistettu elatusmaksu ja sosiaalivirastossa vahvistettu elatussopimus ovat suoraan ulosotettavia eli perintäkelpoisia. Ulosottomiehen tulee ottaa elatusmaksu huomioon viran puolesta. 

Määräajoin maksettavan palkan ulosmittauksessa on jätettävä ulosmittaamatta tietyt laissa säädetyt euromääräiset osuudet päivää kohden. Osuudet lasketaan velallisen itsensä, hänen elatuksensa varassa olevan puolisonsa, oman lapsensa sekä puolisonsa lapsen osalta. Ulosmittauksen ulkopuolelle jätettävää määrää kutsutaan suojaosuudeksi. Suojaosuus lasketaan seuraavaan velallisen palkanmaksupäivään asti kuukausittain. Kuukaudeksi katsotaan 30 päivän pituinen ajanjakso. Velallisen elatuksen varassa olevana pidetään henkilöä, jonka saama tulo ei ylitä velallisen itsensä osalta laskettavaa suojaosuutta. Tällöin tarkoitetaan esimerkiksi velallisen lasta, riippumatta siitä, osallistuuko myös toinen henkilö hänen elatukseensa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]