Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolison asema ulosotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosoton perussääntö on, että vain velallisen itse omistamasta omaisuudesta ulosmitataan hänen velkansa. Näin ollen velallisen aviopuolison omaisuus on velallisen omaisuuden ulkopuolella, sillä avioliittolain mukaan puolisot omistavat oman omaisuutensa sekä vastaavat itse omiin nimiin ottamistaan veloista. Sivullisen omaisuutta on kiellettyä ulosmitata, ja velallisen aviopuoliso on myös sivullinen velalliseen nähden.

Kuitenkin jos aviopuolison omaisuus vastaa ulosottoperusteen mukaan hakijan saatavasta, eli se on velan vakuutena, voidaan tällaista vakuutena olevaa aviopuolison omaisuutta ulosmitata. Aviopuolisolle kuuluvaa omaisuutta voidaan myös ulosmitata puolison velasta, jos se on ainesosa- tai tarpeistosuhteessa velalliselta ulosmitattavaan pääesineeseen. Tietyin edellytyksin voidaan ulosmitata myös puolisoiden yhteisesti omistama esine kokonaan, mutta silloin aviopuolisolle kuuluvan osan varat kuuluvat kuitenkin aviopuolisolle. Yhteisomistuksen tilanteessa aviopuolisoiden katsotaan omistavan esine yhtäläisin oikeuksien ja osuudet ovat samansuuruiset, jollei muuta ilmene.

Puolisoiden omistussuhteet on syytä selvittää, kun joudutaan ulosmittaamaan toisen puolison velkoja. Arvokkaasta koti-irtaimistosta erotellaan omaisuus velallisen ja aviopuolison kesken ja velalliselta ulosmitataan ne esineet, jotka ovat hänen omassa omistuksessaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


» Selvitä asiasi heti

Estät ennalta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.

» Unohda ajanvaraukset

Saat vastaukset helposti ilman kalliita tapaamisia.

» Edullinen minuuttihinta

Kiinteä ja edullinen minuuttihinta, joten maksat vain käyttämästäsi puheluajasta.

Jos puolisot omistavat yhteisesti asunnon, jossa he yhdessä asuvat ja asunto joudutaan ulosmittaamaan, ei ulosottomies saa myydä omaisuutta ilman aviopuolison suostumusta. Kuitenkin ulosottomies saa käynnistää yhteisomistuksen purkamista koskevan menettelyn, jotta puolisoiden yhteisomistussuhde saadaan purettua ja velallisen omaisuus realisoitua velkojen maksuun. Tässä sivullisyhteisomistajan eli aviopuolison asumisen suoja joutuu väistymään, jotta ulosotonhakijan maksunsaantioikeus toteutuu. Ulosottomiehen hakemus yhteisomistuksen purkamiseksi on yhtä vahva kuin yhteisomistajan hakemus yhteisomistuksen purkamiseksi, jolloin yhteisomistaja ei saa suojaa asumisensa perusteella yhteisomistukseen ollenkaan. Yhteisomistaja saa kuitenkin yhteisomistukseen perustuvan osansa varat itselleen, kun omaisuus realisoidaan.

Velallisen ulosotossa aviopuoliso vaikuttaa esimerkiksi velalliselta ulosmittauksen ulkopuolelle jätettävään suojaosuuteen, eli määrään, joka ulosmittauksessa velalliselle on aina jätettävä. Ulosottokaaren mukaan, jos velallisen puoliso on velallisen elatuksen varassa, otetaan puolison elatusvelvollisuus huomioon ja jätetään tietty suojaosuus puolison osalta ulosmittauksen ulkopuolelle. Ulosottoasiassa velallisen aviopuolison ei tarvitse todistaa ulosottotoimituksessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa