Minilex - Lakipuhelin

Velallisen oikeus ulosotossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen oikeudet ulosotossa liittyvät suurimmalta osin menettelyn asiallisuuteen, sekä velalliselle menettelyn kuluessa annettaviin tietoihin ja ilmoituksiin. Ulosottomiehen tulee tiedustelun johdosta ja havaitessaan tilanteen niin vaativan omatoimisesti ilmoittaa velalliselle tämän oikeudesta pyytää ulosoton määrän rajoittamista sekä antaa asianosaisille tarvittaessa muuta ohjausta ulosottoasiassa ja tietoja täytäntöönpanon vaiheesta samoin kuin muista asianosaisille merkityksellisistä seikoista.

Kun ulosottoa koskeva hakemus on saapunut ulosottomiehelle, velalliselle on viipymättä annettava vireilletuloilmoitus. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa, jos hänen olinpaikkaansa ei ole saatu selville tai mikäli on aihetta olettaa, että ilmoitus tuntuvasti vaikeuttaa täytäntöönpanoa. Ilmoituksen ohella velallinen saa useimmiten myös maksukehotuksen, ja ulosottomies voi myös tehdä velalliselle maksusuunnitelman velan vapaaehtoisen maksun turvaamiseksi. Ellei velallinen tällöin maksa velkaansa, hänen tuloa tai omaisuuttaan voidaan ulosmitata. Ulosmittausta ei saa toimittaa antamatta velalliselle ennakkoilmoitusta. Ilmoitusta ei tarvitse antaa, jos vireilletuloilmoitus on annettu eikä kysymys ole toistuvaistulon ulosmittauksesta tai jos velallinen on ulosmittaustoimituksessa läsnä. Ilmoitusta ei myöskään tarvitse antaa, jos velallisen olinpaikkaa ei ole saatu selville tai on aihetta olettaa, että ilmoitus tuntuvasti vaikeuttaa täytäntöönpanoa. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Velallinen saa pääsääntöisesti käyttää asiamiestä tai avustajaa ulosottomenettelyssä. Velallisella on oikeus olla läsnä ulosmittaustoimituksessa, ja jäljennös tehdystä pöytäkirjasta on velallisen pyynnöstä annettava hänelle. Jos toimitus pidetään kutsua antamatta, vastaajan pyynnöstä hänelle on varattava tilaisuus pyytää avustajansa paikalle, jos tämä voi saapua viivytyksettä. Velallisella on oikeus valittaa käräjäoikeuteen häntä kokevasta täytäntöönpanotoimesta tai ulosottomiehen päätöksestä. Lopullisen tilityksen jälkeen voidaan valittaa vain tilityksessä olevasta virheestä. Velallisella on ulosmittauksen kestäessä oikeus tehdä myös palkan ulosmittausta koskeva vapaakuukausihakemus.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa