Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja nettopalkka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä tarkoittaa ulosotto?

Ulosotossa on kyse laiminlyödyn velvoitteen täytäntöönpanosta. Yleensä kyse on rahasaatavien perinnästä. Ulosotolla voidaan kuitenkin myös tarkoittaa esimerkiksi häätöä. Ulosotto on aina viranomaisen suorittama. Jotta ulosottovirasto voi hoitaa saatavan perinnän, on velkojan ensin hankittava ulosottoperuste. Tämä päätös haetaan käräjäoikeudelta. Tietyt saatavat voidaan kuitenkin periä ilman tuomioistuimen päästöstä. Nämä ilman tuomioistuimen päätöstä perittävät saatavat ovat jotkut julkisoikeudelliset saatavat, kuten esimerkiksi verot.

Ulosmitattavaa omaisuutta ovat muun muassa palkat. Viranomaisen päämääränä on kuitenkin saada velallinen maksamaan velkansa vapaaehtoisesti. Jos maksua ei kuitenkaan maksukehtouksen jälkeen suoriteta, seuraa palkan, eläkkeen tai muun omaisuuden ulosmittaus.

Palkan ulosmittaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Pääsääntöisesti palkasta, eläkkeestä tai esimerkiksi äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata yksi kolmasosa. Palkkatuloiksi lasketaan myös muun muassa lomarahat. Sosiaaliavustukset eivät kuitenkaan ole ulosmittauskelpoisia.

Palkka ulosotossa on velallisen nettopalkka tai nettotulo. Nettopalkka on siis se palkka joka jää jäljelle sen jälkeen, kun palkasta on vähennetty esimerkiksi verot.

Näin ollen se määrä joka on ulosmitattava palkasta, lasketaan palkan nettomäärästä. Esimerkiksi työntekijän eläkemaksu vähennetään siis palkasta ennen kuin lasketaan palkasta ulosotettava määrä .

Vinkit

-Nettopalkalla tarkoitetaan sitä palkkaa joka jää jäljelle sen jälkeen, kun palkasta on vähennetty muun muassa verot.

- Ulosottoviranomaisen päämääränä on lähtökohtaisesti, että velallinen maksaisi velkansa vapaaehtoisesti.

Varoitukset

- Jos velallinen ei maksa velkojaan vapaaehtoisesti maksukehotuksen jälkeen, seuraa omaisuuden ulosmittaus.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa