Mitä tarkoittaa ulosotto?
Ulosotossa on kyse laiminlyödyn velvoitteen täytäntöönpanosta. Yleensä kyse on rahasaatavien perinnästä. Ulosotolla voidaan kuitenkin myös tarkoittaa esimerkiksi häätöä. Ulosotto on aina viranomaisen suorittama. Jotta ulosottovirasto voi hoitaa saatavan perinnän, on velkojan ensin hankittava ulosottoperuste. Tämä päätös haetaan käräjäoikeudelta. Tietyt saatavat voidaan kuitenkin periä ilman tuomioistuimen päästöstä. Nämä ilman tuomioistuimen päätöstä perittävät saatavat ovat jotkut julkisoikeudelliset saatavat, kuten esimerkiksi verot.
Ulosmitattavaa omaisuutta ovat muun muassa palkat. Viranomaisen päämääränä on kuitenkin saada velallinen maksamaan velkansa vapaaehtoisesti. Jos maksua ei kuitenkaan maksukehtouksen jälkeen suoriteta, seuraa palkan, eläkkeen tai muun omaisuuden ulosmittaus.
Palkan ulosmittaus
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Pääsääntöisesti palkasta, eläkkeestä tai esimerkiksi äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata yksi kolmasosa. Palkkatuloiksi lasketaan myös muun muassa lomarahat. Sosiaaliavustukset eivät kuitenkaan ole ulosmittauskelpoisia.
Palkka ulosotossa on velallisen nettopalkka tai nettotulo. Nettopalkka on siis se palkka joka jää jäljelle sen jälkeen, kun palkasta on vähennetty esimerkiksi verot.
Näin ollen se määrä joka on ulosmitattava palkasta, lasketaan palkan nettomäärästä. Esimerkiksi työntekijän eläkemaksu vähennetään siis palkasta ennen kuin lasketaan palkasta ulosotettava määrä .