- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Pääsäännön mukaan elinkeinonharjoittajan urakkasopimuksen tai muun vastaavan sopimuksen perusteella saamasta tulosta eli elinkeinotuloista voidaan ulosmitata yksi kuudesosa. Tämä tarkoittaa, että viiteen kuudesosaan elinkeinotuloista ei kohdistu ulosmittausta. Tässä oletamme velallisen olevan elinkeinoa harjoittava luonnollinen henkilö. Elinkeinotulon ulosmittausta koskeva periaate on ulosmittauksen kohdentaminen nettotuloihin varoja tilitettäessä.
On myös tilanteita, jolloin yhtä kuudesosaa pienempi osuus voidaan ulosmitata. Jos velallinen on ryhtynyt elinkeinonharjoittajaksi pitkään jatkuneen työttömyyden jälkeen, voidaan elinkeinotuloista ulosmitata yrittäjyyden alussa pääsääntöä pienempi osuus. Soveltuvin osin elinkeinotulon ulosmittauksessa noudatetaan palkan ulosmittauksen menettely- ja suojaosuussäännöksiä. Elinkeinotuloa varten saatu tuki voidaan myös ulosmitata.
Milloin velalliselle voidaan myös jättää suurempi osuus?
Suurempi osuus voidaan nimenomaisesti jättää ulosmittaamatta, kun velallinen voi siten jatkaa elinkeinotoimintaansa tai velallisen maksukyky on erityisen syyn vuoksi olennaisesti heikentynyt.
Velalliselle voidaan jättää puolestaan vähemmän tuloja kuin yksi kuudesosa, jos sitä voidaan pitää velallisen varallisuusasemaan nähden kohtuullisena tai jos velallinen on olennaisesti laiminlyönyt elinkeinoonsa liittyviä maksuvelvoitteita.
Jos luonnollinen henkilö saa elinkeinotulon lisäksi myös palkkatuloa, palkan tai elinkeinotulon ulosmittausta koskevia säännöksiä sovelletaan sen mukaan, kumpi tulo on keskimäärin toista suurempi. Laissa säädetään myös muun elinkeinotulon ulosmittauksesta.
- Velalliselta voidaan ulosmitata myös suurempi osuus kuin 1/6.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.