Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja autoetu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Autoedun vaikutuksesta ulosottoon säädetään ulosottokaaressa. Ulosottokaaren mukaan palkalla tarkoitetaan kaikenlaista palkkaa, palkkiota, luontoisetua sekä muuta etuutta ja korvausta, joka saadaan työ- tai virkasuhteessa. Koska autoetu on luontoisetu, se täyttää ulosottokaaren mukaisen palkan määritelmän. Ulosmitattavan määrän selvittämiseksi lasketaan ensin velallisen tulopohja. Tulopohjaan kuuluvat myös luontoisedut kuten autoetu. Tämän jälkeen tulopohjasta vähennetään veron ennakonpidätys sekä velallisen maksettava työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Ulosmitattava määrä lasketaan siis nettopalkasta.

Luontoisetujen arvo määräytyy paikkakunnalla yleisesti käyvän hinnan mukaan. Hallituksen esityksen (HE 13/2005) mukaan lähtökohtana voidaan pitää luontoisetujen ennakonpidätysarvoa verotuksessa. Esimerkiksi vuonna 2018 autoedun arvoksi katsotaan 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 255 eurolla tai 17 sentillä kilometriltä, jos kyseessä on vapaa autoetu ja auto on otettu käyttöön vuosina 2016-2018. Etu katsotaan autoeduksi, jos palkansaaja tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan autoa (verohallinnon päätös vuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista).

Ulosottokaaressa on säännöksiä myös sen varalta, että ulosmittausta yritetään vältellä liian suurilla luontoiseduilla. Ulosottokaaren mukaan siinä tapauksessa, että luontoisetujen määrä palkasta on ilmeisesti ulosoton välttämiseksi niin korkea, ettei rahapalkasta voida ulosmitata säännönmukaista määrää, ulosottomies saa antaa työnantajalle maksukiellon niin kuin riittävä määrä palkasta maksettaisiin rahana. Tähän voidaan tehdä poikkeus, jos velallinen voi osoittaa, että luontoisedut ovat tarpeen hänen ja hänen perheensä toimeentulon turvaamiseksi tai jos ne muuten ovat ilmeisen perusteltuja. Ennen kuin ulosottomies tekee edellä mainitun päätöksen, hänen tulee kuulla velallista, työnantajaa sekä tarvittaessa myös ulosoton hakijaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]