Minilex - Lakipuhelin

Vapaakuukausi palkan ulosmittauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosmittaus kohdistuu tyypillisesti velallisen palkkaan, eläkkeeseen tai muuhun toistuvaistuloon. Lievennyksen ja lykkäyksen lisäksi ulosottomies voi myöntää vapaakuukausia, eli ulosmittaus keskeytetään määräajaksi, jos palkan ulosmittaus on kestänyt yhtäjaksoisesti tai lähes yhtäjaksoisesti yli vuoden. Sen lisäksi ulosmittaus on tullut suorittaa niin sanottuna tulorajaulosmittauksena. Tulorajaulosmittaus tulee silloin kyseeseen, kun velallisen tulot ovat enintään kaksi kertaa velalliselle laskettavan suojaosuuden suuruiset. Tällöin palkasta ulosmitataan suojaosuuden ylittävästä osasta kaksi kolmasosaa. Jos tuloa ei ole ulosmitattu tulorajaulosmittauksena, velallinen ei voi saada vapaakuukausia tällä perusteella.

Toinen vapaakuukausien peruste on se, että velallisen välttämättömät asumiskustannukset tai muut elinkustannukset ovat hänelle ulosmittauksen jälkeen jäävään määrään nähden korkeat. Kolmanneksi velallinen voi saada vapaakuukausia muusta erityisestä syystä, kuten esimerkiksi silmälasien tai kodinkoneen hankkimiseksi taikka lääkärilaskun maksamiseksi. Vapaakuukausihakemukseen tulee liittää vapaamuotoinen kustannusarvio hankinnasta tai toimenpiteestä. Kustannukset voi arvioida itse tai pyytää ammattilaiselta, kuten lääkäriltä, toimenpiteen kustannusarvio.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Tulorajaulosmittauksessa on oikeus kahteen vapaakuukauteen vuodessa ja ne annetaan viran puolesta. Sen lisäksi velallinen voi hakea vapaakuukausia, mutta vapaakuukausia voidaan kuitenkin antaa enintään kolme vuodessa. Lisäksi on syytä huomata, että samalla perusteella ei voida sekä rajoittaa ulosmittauksen määrää että myöntää vapaakuukausia.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vapaakuukautena velallinen saa siis kokonaisuudessaan pitää ansaitsemansa palkan.

- Velallisen kannattaa tuoda ulosottomiehen tietoon ne seikat, jotka voivat edesauttaa vapaakuukauden myöntämistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa