Minilex - Lakipuhelin

Ulosottomiehen velvollisuudesta tehdä kirjallinen päätös

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottomiehellä on velvollisuus tehdä asiassa kirjallinen päätös, jos asian luonne niin vaatii. Kirjallinen päätös tehdään aina kun ulosottomies asettaa maksu- tai palautusvelvoitteen, tai uhan tai päättää vakuuden hyväksymisestä. Jos asia on epäselvä tai tulkinnanvarainen, päätöksen tulee olla perusteltu.

Ulosottomies voi ilmoittaa päätöksestään suullisesti, jos esitetty väite tai vaatimus hylätään, eikä kyse ole epäselvästä tai tulkinnanvaraisesta asiasta. Jos väite tai vaatimus on esitetty kirjallisesti ja ulosottomieheltä pyydetään asiasta kirjallista päätöstä, tällöin ulosottomiehen tulee tehdä asiassa perusteltu kirjallinen päätös. Kirjallinen päätös on merkittävä erilliseen päätösasiakirjaan. Jos kyseessä on yksinkertainen ulosottoasia, silloin kirjallinen päätös merkitään ulosmittauspöytäkirjaan tai muuhun asiassa laadittavaan asiakirjaan.

Perusteltu päätös sisältää asiassa hankitut ja saadut lausumat ja selvitykset, päätöksen perusteena olevat tosiseikat ja säännökset. Perustelun täytyy olla riittävä, ottaen huomioon asianlaatu, asian merkitys asianosaisille sekä asian lopputulos.Perusteltu kirjallinen päätös on tehtävä silloin, kun esitetty väite tai vaatimus hylätään ja asia on epäselvä tai tulkinnanvarainen.

Kun väite tai vaatimus on esitetty, päätös tulee tehdä viipymättä. Jos väite tai vaatimus koskee tiettyä täytäntöönpanotointa tai toimitusta, ulosottomies saa lykätä päätöksen antamista sen yhteyteen. Muutosta haetaan siitä toimesta tai toimituksesta, jota väite tai vaatimus koskee.

Päätöksen tekemistä varten ulosottomiehen tulee viran puolesta hankkia saatavissa olevaa selvitystä asian edellyttämässä laajuudessa, jotta päätös saataisi tehtyä. Tällaisen selvityksen on oltava kohtuudella saatavissa. Väitteen tai vaatimuksen esittäjän tulee esittää ne asiakirjat sekä muut todisteet, joihin hän vetoaa perusteinaan. Ulosottomiehen päätös on voimassa siinä ulosottoasiassa, jossa se on annettu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]