Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto yrityksen tililtä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Se, miten ulosotossa kohdellaan yrityksen varoja, riippuu yritysmuodosta. Lisäksi se, voidaanko varoja ulosmitata yrityksen tilitä, riippuu siitä, onko velallisena yritys vai yrittäjä henkilökohtaisesti.

Osakeyhtiö

Jos osakeyhtiö on ulosoton velallisena, yrityksen varoja voidaan ulosmitata. Sen sijaan yrityksen omistajan velan maksamiseksi ei voida ulosmitata osakeyhtiön omaisuutta, sillä osakeyhtiö on omistajistaan erillinen oikeushenkilö. Osakeyhtiön omistajalta sen sijaan on mahdollista ulosmitata tämän omistamat osakkeet.

Toiminimi

Toiminimi sen sijaan ei ole erillinen oikeushenkilö, vaan toiminimiyrittäjä vastaa yrityksensä veloista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta voidaan siis ulosmitata yrityksen velkojen maksamiseksi ja toisinpäin.

Ulosottokaaren mukaan siinä tapauksessa, että velallinen on elinkeinoa harjoittava luonnollinen henkilö, hänen toistuvasta elinkeinotulosta jätetään ulosmittaamatta 5/6. Tulosta voidaan kuitenkin jättää myös tätä enemmän, jos se mahdollistaa elinkeinotoiminnan jatkamisen tai jos velallisen maksukyky on erityisen heikko. Lisäksi tulosta on myös mahdollista jättää pienempi osuus, jos sitä voidaan pitää velallisen varallisuusasemaan nähden kohtuullisena tai jos velallinen on olennaisesti laiminlyönyt elinkeinoonsa liittyviä maksuvelvoitteita. Lähtökohtaisesti luonnollisen henkilön julkisyhteisöltä saamat tuet, jotka on myönnetty elinkeinoa varten, voidaan myös ulosmitata.

Lisäksi ulosottokaaressa on erillinen säännös muusta kuin toistuvasta elinkeinotulosta. Lain mukaan silloin, kun luonnolliselta henkilöltä ulosmitataan muuta kuin toistuvaa elinkeinotuloa, ulosmittauksen määrää voidaan rajoittaa. Edellytyksenä on, että rajoittaminen mahdollistaa elinkeinotoiminnan jatkamisen ja se ei ole olennaisesti ulosottoa hakeneen tahon edun vastaista. Tämä rajoittamismahdollisuus koskee myös yhteisöä, jolta ulosmitataan elinkeinotuloa.

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat omistajistaan erillisiä oikeushenkilöitä, mutta molemmissa yhtiömuodoissa yhtiömiehet vastaavat koko omaisuudellaan yrityksen veloista. Tämä tarkoittaa, että jos velallisena on yritys, yrityksen velan maksamiseksi voidaan ulosmitata yhtiömiesten omaisuutta. Poikkeuksen tähän tekee kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies, jonka vastuuta on rajattu.

Jos velallisena sen sijaan on avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies, heiltä voidaan ulosmitata heidän omistamansa osuus yhtiöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]