Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto myytävät kiinteistöt

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun velallisen omaisuutta lähdetään ulosmittaamaan, ulosotossa olevan velan maksamiseksi, on ulosmittauksen kohteena pääsääntöisesti irtain omaisuus ennen kiinteää omaisuutta. Kiinteistö on kuitenkin ulosmittauskelpoinen ja ulosmitattu kiinteistö on mahdollista myydä, joko ulosottomiehen toimittamalla huutokaupalla tai vapaalla myynnillä, joista huutokauppa on toistaiseksi ensisijainen. Ulosottomies päättää kiinteistön myyntitavasta ja hänen on tavoiteltava mahdollisimman hyvää tulosta ja täten ottaa huomioon kiinteistön myyntikustannukset, myyntiaika sekä tietenkin saatavissa oleva kauppahinta.

 

Kun kiinteistö huutokaupalla tai vapaalla myynnillä myydään sen omistajan velkojen kattamiseksi, katsotaan kauppaan kuuluneeksi kaikki ne esineet, jotka kiinteistön omistajalle kuuluvina katsottaisiin kiinteistön ainesosiksi tai tarpeistoksi. Tästä voidaan poiketa ainoastaan, jos siitä on kiinteistöä myydessä ilmoitettu. Velalliselle on pyritty turvaamaan mahdollisuus asuntonsa säilyttämiseen sallimalla hänelle mahdollisuus vaikuttaa hänen ulosmitattavien kiinteistöjensä myyntijärjestykseen. On myös mahdollista, että velallinen esittää myytäväksi rajoiltaan määrättyä aluetta kiinteistöstä, koko kiinteistön myymisen sijaan.

 

Kun myytäviin kiinteistöihin ei kohdistu yhteiskiinnitystä, voidaan ne myydä erikseen. Yhteiskiinnityksellä tarkoitetaan kahden tai useamman kiinteistön käyttöä velan vakuutena samanaikaisesti. Jos kiinteistöt on yhteiskiinnitetty, täytyy ne ulosmittauksessa yrittää myydä ensisijaisesti yhdessä. Yhdessä myyminen on yleensä tarkoituksenmukaista, sillä yhteiskiinnitetyillä kiinteistöillä on usein niiden arvoa lisäävä käyttöyhteys. Mahdollisimman korkean kauppahinnan saavuttamiseksi on myös muut, kuin yhteiskiinnitetyt kiinteistöt syytä myydä yhdessä, jos ne muodostavat tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

 

Vaikka kiinteistöihin kohdistuisi yhteiskiinnitys taikka ne olisivat panttina samasta saatavasta, ulosmitataan ja myydään ne aina erikseen, jos ne kuuluvat eri omistajille. Kun kiinteistöt eivät enää muodosta taloudellista kokonaisuutta, ei niitä ole tarkoituksenmukaista myydä yhdessä. Kiinteistöstä luovutettu määräala ja itse kiinteistö on ulosmitattava ja myytävä erikseen. Panttioikeuden koskiessa sekä kiinteistön määräalaa, että itse kantakiinteistöä, vastaavat nämä molemmat panttioikeudesta täysimääräisesti. Kiinteistön määräalan omistaja joutuu luopumaan määräalastaan kantakiinteistöä ulosmitattaessa ainoastaan, jos kyseisestä kantakiinteistöstä saatu kauppahinta ei riitä kattamaan uloshaettua saamista.

 

Jos sinulla jäi kysyttävää liittyen kiinteistön myyntiin ulosotossa, neuvon sinua olemaan yhteydessä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa