Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöosuus voidaan tietyissä tapauksissa ulosmitata, mikäli perillisellä on ulosotossa velkaa ja ulosmittaus on tarpeellista suorittaa velkojen maksamiseksi.

Lain mukaan kuolinpesän osakkaan velasta saadaan ulosmitata hänen osuutensa kuolinpesästä. Tällöin kuolinpesälle toimitetaan kirjallinen maksukielto. Maksukiellolla tarkoitetaan sitä, että pesän osakkaita ja hallintoa kielletään luovuttamasta velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuutta muulle henkilölle kuin ulosottomiehelle. Kun maksukielto on saatu tiedoksi, ei kuolinpesän omaisuudesta saa määrätä ilman ulosottomiehen lupaa, eli ulosmittauspäätöksen jälkeen pesän osakkaat eivät saa luovuttaa tai esimerkiksi pantata kuolinpesän omaisuutta ilman, että määräämistoimiin on saatu lupa ulosottomieheltä. Tätä kutsutaan määräämiskielloksi. Kielto koskee velallisen kuolinpesän osakkaan lisäksi myös niitä pesän osakkaita, joiden pesäosuutta ei ole ulosmitattu.

Kun velallisen henkilön osuus kuolinpesästä ulosmitataan, ei ulosmittaus kohdistu vielä esimerkiksi tiettyyn jäämistössä olevaan esineeseen. Konkreettinen ulosmittaustoimi suoritetaan perinnönjaon jälkeen, ja ulosmittauksen kohteena on tällöin se omaisuus, mitä velalliselle pesän osakkaalle jaossa tulisi. Mikäli velallinen on kuolinpesän ainoa osakas, voidaan ulosmittaus kohdistaa koko kuolinpesään, ja ulosmittaus voidaan suorittaa heti pesänselvityksen päättymisen jälkeen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Ulosotto ei kuitenkaan estä perinnöstä luopumista. Näin ollen perinnöstä voidaan luopua ulosoton välttämiseksi. Luopuminen on mahdollista kuitenkin vain silloin, kun perillinen ei ole ryhtynyt toimiin vastaanottaakseen perintönsä.

Mikäli tarvitset apua perinnön mahdolliseen ulosmittaukseen liittyvissä asioissa, voit ottaa yhteyttä lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa