- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Perintöosuus voidaan tietyissä tapauksissa ulosmitata, mikäli perillisellä on ulosotossa velkaa ja ulosmittaus on tarpeellista suorittaa velkojen maksamiseksi.
Lain mukaan kuolinpesän osakkaan velasta saadaan ulosmitata hänen osuutensa kuolinpesästä. Tällöin kuolinpesälle toimitetaan kirjallinen maksukielto. Maksukiellolla tarkoitetaan sitä, että pesän osakkaita ja hallintoa kielletään luovuttamasta velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuutta muulle henkilölle kuin ulosottomiehelle. Kun maksukielto on saatu tiedoksi, ei kuolinpesän omaisuudesta saa määrätä ilman ulosottomiehen lupaa, eli ulosmittauspäätöksen jälkeen pesän osakkaat eivät saa luovuttaa tai esimerkiksi pantata kuolinpesän omaisuutta ilman, että määräämistoimiin on saatu lupa ulosottomieheltä. Tätä kutsutaan määräämiskielloksi. Kielto koskee velallisen kuolinpesän osakkaan lisäksi myös niitä pesän osakkaita, joiden pesäosuutta ei ole ulosmitattu.
Kun velallisen henkilön osuus kuolinpesästä ulosmitataan, ei ulosmittaus kohdistu vielä esimerkiksi tiettyyn jäämistössä olevaan esineeseen. Konkreettinen ulosmittaustoimi suoritetaan perinnönjaon jälkeen, ja ulosmittauksen kohteena on tällöin se omaisuus, mitä velalliselle pesän osakkaalle jaossa tulisi. Mikäli velallinen on kuolinpesän ainoa osakas, voidaan ulosmittaus kohdistaa koko kuolinpesään, ja ulosmittaus voidaan suorittaa heti pesänselvityksen päättymisen jälkeen.
Ulosotto ei kuitenkaan estä perinnöstä luopumista. Näin ollen perinnöstä voidaan luopua ulosoton välttämiseksi. Luopuminen on mahdollista kuitenkin vain silloin, kun perillinen ei ole ryhtynyt toimiin vastaanottaakseen perintönsä.
Mikäli tarvitset apua perinnön mahdolliseen ulosmittaukseen liittyvissä asioissa, voit ottaa yhteyttä lakipuhelimeen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.