Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja epäsäännölliset tulot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottokaaren ulosmittausjärjestyksen mukaan raha tai rahasaatava tai palkka, eläke tai muu toistuvaistulo ulosmitataan ensimmäisenä.

Suojaosuus

Lain mukaan palkasta jätetään ulosmittaamatta suojaosuus velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten. Pääsääntöisesti palkasta voidaan siis ulosmitata yksi kolmasosa, ja ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista. Suojaosuutta ei siis voida ulosmitata, ja jos palkka on kokonaisuudessaan suojaosuutta pienempi, ei mitään voida ulosmitata. Suojaosuus on lain mukaan määräajoin maksettavan palkan velallisen itsensä osalta 19,90 euroa ja hänen elatuksensa varassa olevan puolison, oman lapsen ja puolison lapsen osalta 7,15 euroa päivässä seuraavaan palkan maksupäivään asti. Suojaosuus lasketaan kuukaudessa 30 päivältä.

Sosiaalituet, kuten lapsilisä, eivät ole ulosmittauskelpoista.

Epäsäännölliset tulot

Ulosottokaaren 50 §:ssä säädetään muina kuin määräajoin maksettavien palkkojen ulosmittauksesta. Lainkohdan mukaan muusta kuin määräajoin maksettavasta palkasta jätetään ulosmittaamatta kaksi kolmasosaa kustakin palkkaerästä. Hallituksen esityksen (HE 13/2005) mukaan tämä soveltuu esimerkiksi epäsäännöllisen provisiopalkkaukseen.

Näin ollen, jos velallisen tulot ovat epäsäännöllisiä, ulosmitataan kustakin palkkaerästä vain yksi kolmasosa. Suojaosuutta ei tässä oteta huomioon, sillä suojaosuutta ei voida laskea kun palkka on epäsäännöllinen.

Jos velallisen palkka on suuri, mutta epäsäännöllinen, on ulosottomiehen arvioitava minkä suuruinen velallisen keskimääräinen, esimerkiksi kuukausittainen, palkka tulee olemaan vuoden aikana. Tässä arvioinnissa otetaan huomioon velallisen siihen mennessä saamat tulot sekä niiden todennäköinen kehitys. Jos tämä keskimääräinen kuukausipalkka on suurempi kuin neljä kertaa velallisen kuukauden suojaosuuden määrä, ulosmitataan palkasta vähintään puolet.

Ennen kuin yllä mainittua päätöstä tehdään, tulee velalliselle varata tilaisuus tulla kuulluksi. Lisäksi velallinen saa hakea muutosta päätökseen. Ulosottomiehen tulee alentaa ulosmittauksen määrää, jos velallisen tulot myöhemmin osoittautuvat pienemmiksi kuin mitä oli alun perin arvioitu.

Jos ulosottomenettely epäsäännöllisten tulojen osalta mietityttää, vastaavat asiantuntijat lakipuhelimessa mielellään tiedusteluihin aiheesta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Velallisen epäsäännöllisestä palkasta ulosmitataan vain yksi kolmasosa.

Varoitukset

- Jos keskimääräinen kuukausipalkka on suurempi kuin neljä kertaa velallisen kuukauden suojaosuuden määrä, ulosmitataan palkasta vähintään puolet. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]