Minilex - Lakipuhelin

Saatavien etuoikeusjärjestys kiinteistön pakkohuutokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön huutokaupassa saataviin ja erityisiin oikeuksiin sovelletaan ulosottokaaressa säädettyä etuoikeusjärjestystä. Etuoikeusjärjestyksen mukaan määräytyy siten se, missä järjestyksessä kauppahinta käytetään saatavien suorittamiseksi.

Ensimmäisenä myydystä kiinteistöstä vähennetään täytäntöönpanokulut, myyntimaksu ja korvaukset, jotka mahdollisella konkurssipesällä on oikeus saada panttiomaisuuden hoidosta ja myynnistä konkurssipesälle aiheutuneista välttämättömistä kustannuksista. Jos panttivelkojalle on annettu tehtäväksi huolehtia panttiomaisuudesta, velkojalla on oikeus saada korvaus panttiomaisuuden hoidosta aiheutuneista välttämättömistä kustannuksista.

Toisella sijalla etuoikeusjärjestyksessä tulevat saatavat, joiden vakuutena on kirjattu lakisääteinen panttioikeus kiinteistöön, tällaiset saatavat ovat keskenään samalla etuoikeudella. Tällaiset ns. legaaliset panttioikeudet ovat käytännössä harvinaisia.

Näiden jälkeen etuoikeus maksunsaantiin on niillä saatavilla, joiden vakuutena on kiinnitykseen perustuva panttioikeus kiinteistöön, ja kiinteistöön kirjatut erityiset oikeudet lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin osoittamalla keskinäisellä etuoikeudella.

Kun edellä mainitut saatavat on ulosmitattu kiinteistöstä, etuoikeusjärjestyksessä tulevat kiinteistöön kohdistuvat kirjaamattomat eläke- vuokra- tai muut käyttöoikeudet, jos oikeuden haltija on ottanut kiinteistön tai sen osan hallintaansa ennen ulosmittausta, niin että aikaisemmin perustetulla oikeudella on etuoikeus.

Viimeisenä etuoikeusjärjestyksessä tulevat kiinteistöön kohdistuva ehdolliseen luovutukseen perustuva kauppahintasaatava. Kauppahintasaatavalla tarkoitetaan tilannetta, jossa velallinen saanut sopimuksen mukaan omaisuuden ehdollisena ja ehtona on kauppahinnan maksaminen, omaisuus myydään tällöin ehtoa säilyttämättä. Kiinteistön myynti ehtoa säilyttämättä edellyttää, että myyjä on vaatinut maksua asianosaiskeskustelussa.

Edellä mainittujen ns. etuoikeussaatavien jälkeen suoritetaan sellaiset muut saatavat, joiden suorittamiseksi kiinteistö on ulosmitattu. Tällaisia saatavia kutsutaan etuoikeudettomiksi saataviksi. Etuoikeudettomilla saatavilla on keskenään sama etuoikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]