Minilex - Lakipuhelin

Maksuhäiriömerkinnän syntymisestä ja luottotiedoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä maksuhäiriömerkinnällä tarkoitetaan?

Maksuhäiriömerkinnästä puhutaan myös nimellä luottotietojen menetys. Maksuhäiriömerkintä syntyy tavallisesti pitkittyneen maksuvelvoitteen laiminlyönnin seurauksena. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi laskun ja maksun maksamatta jättämistä. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan synny kevein perustein. Pelkkä maksun myöhästyminen ei aiheuta merkintää. Maksuhäiriömerkintä syntyy hieman eri tavoin riippuen siitä minkä tyyppinen maksu on kyseessä. Lähtökohtaisesti maksuhäiriömerkintä syntyy vasta, kun maksun laiminlyönti on todettu tuomioistuimen päätöksellä tai ulosottoviranomaisen toimituksella. Tavallisesti käräjäoikeus antaa asiassa yksipuolisen velkomustuomion, joka aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän. Yleisimmin lasku on siis ollut maksamatta jo jonkin aikaa ennen kuin merkintä syntyy.

 

Maksuhäiriömerkintä ilman tuomiota tai ulosottoviranomaisen toimenpiteitä

Poikkeuksellisesti maksuhäiriömerkintä voidaan tehdä myös silloin, kun velkojan ilmoittaman kulutusluoton maksu on myöhässä yli 60 päivää. Velalliselle on vähintään 21 päivää ennen tätä lähetettävä maksukehotus, jossa tämä uhka on mainittu. Lisäksi edellytetään, että maksuhäiriön mahdollisuus on kerrottu luottosopimuksessa. Tyypillisesti tällaisia tilanteita syntyy, kun luottosopimus on solmittu esimerkiksi rahoitusyhtiön tai pikalainayhtiön kanssa. Taustalla voi olla esimerkiksi luottokorttiin liittyvät velat tai auton osamaksusopimukseen liittyvät laiminlyönnit. Näissä tapauksissa tuomioistuimen käsittelyä siis ei tarvita, jotta maksuhäiriömerkintä syntyisi.

 

Suoraan ulosottokelpoiset maksut

Eräät maksutyypit ovat suoraan ulosottokelpoisia. Ne ovat lähes poikkeuksetta julkisoikeudellisia maksuja, kuten veroja, sakkoja ja terveyskeskusmaksuja. Näiden maksujen maksamatta jättäminen aiheuttaa siis automaattisesti maksuhäiriömerkinnän ilman tuomioistuimen käsittelyä taikka ulosottotoimenpiteitä. Tavallisesti kuitenkin tällaisista maksuista lähetetään maksumuistutus ennen kuin ne siirretään ulosoton hoidettavaksi. Jos maksua ei lopulta makseta ulosotossakaan, laiminlyönti johtaa maksuhäiriömerkinnän syntymiseen. Maksun ollessa ulosottoviranomaisella, on siihen jo kertynyt erilaisia lisäkuluja.

 

Mihin maksuhäiriömerkintä päätyy?

Maksuhäiriömerkintä tallennetaan luottotietorekisteriin. Näitä tietoja rekisteröivät muutamat luottotietoyritykset, joiden kautta voidaan tarkistaa, onko henkilöllä maksuhäiriömerkintä. Monet yritykset ja yksityiset henkilöt käyttävät näitä tietoja selvittääkseen, kuinka henkilö on hoitanut aikaisempia laskujaan. Tiedoilla ikään kuin selvitetään henkilön luotettavuutta.

Omat tiedot ja merkinnät voi lain mukaan tarkistaa maksutta kerran vuodessa rekisteristä. Luottotietolaissa säännellään muun muassa siitä, mitä tietoja luonnollisista henkilöistä ja yrityksistä voidaan tallettaa luottotietorekisteriin ja kuinka pitkään tietoja rekisterissä voidaan säilyttää. Luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja, jotka koskevat luonnollisen henkilön tai yrityksen maksukykyä tai maksuhalukkuutta. Luonnollisten henkilöiden henkilötietoja käsiteltäessä on myös noudatettava henkilötietolain säännöksiä, ellei laista muuta johdu.

 

Kuinka kauan maksuhäiriömerkintä pysyy?

Maksuhäiriömerkintä on ikävä asia, mutta se ei ole pysyvä. Keskimäärin maksuhäiriömerkintä pysyy kahdesta neljään vuoteen. Myös omalla aktiivisuudellaan voi lyhentää tätä aikaa. Jos maksu maksetaan, voi maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika lyhentyä kahteen vuoteen. Uudet merkinnät taas puolestaan pidentävät entisestään maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaikaa.

 

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään?

Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa elämää monella tavalla. Yleensä henkilön luottotiedot tarkastetaan ennen kuin hänen kanssaan tehdään sopimuksia. Tähän tietenkin vaikuttavat yrityksen toimintatavat ja suhtautuminen maksuhäiriömerkinnällä varustettuun asiakkaaseen. Lainaa taikka luottokorttia voi olla lähes mahdoton saada. Myös vuokra-asunnon saaminen voi osoittautua hankalaksi. Matkapuhelinoperaattoritkin saattavat tarkistaa luottotiedot ennen pitkäaikaisiin sopimuksiin ryhtymistä. Jotkut työtehtävät edellyttävät erityistä luotettavuutta ja niihin hakeuduttaessa työnantaja yleensä tarkistaa, onko työnhakijalla maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa siis hyviin moniin arkisiin asioihin. Maksuhäiriömerkinnän tarkastamisella halutaan selvittää henkilön luotettavuutta sopimussuhteessa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kaikista myöhästyneistä maksuista ja laskuista kannattaa neuvotella.

- Kaikki maksut ja laskut kannattaa maksaa mahdollisuuksien mukaan nopeasti pois.

- Myös ulosottomiehen kanssa kannattaa neuvotella ja sopia maksusuunnitelma.

- Omalla aktiivisuudella voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkään maksuhäiriömerkintä pysyy.

Varoitukset

- Pitkäaikainen maksujen ja laskujen laiminlyönti johtaa lähes poikkeuksetta maksuhäiriömerkintään.

- Maksuhäiriömerkintä saattaa estää mm. vuokra-asunnon saamisen tai matkapuhelinliittymän avaamisen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]