Minilex - Lakipuhelin

Lahjan ja lahjanluontoisen sopimuksen peräytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahja peräytyy, jos se on täytetty myöhemmin kuin vuosi ennen määräpäivää (ulosottoasian vireilletulopäivä). Lahja, joka on täytetty tätä aikaisemmin, mutta myöhemmin kuin kolme vuotta ennen määräpäivää, peräytyy, jos se on annettu velallisen läheiselle eikä näytetä, ettei velallinen ollut ylivelkainen eikä lahjan vuoksi tullut ylivelkaiseksi. Puolisolle tai suoraan etenevässä tai takenevassa sukupolvessa olevalle sukulaiselle tai tämän puolisolle tai muulle erityisen läheiselle henkilölle, jonka kanssa velallinen asuu samassa taloudessa, lahjoitettu irtain omaisuus on ilmoitettava maistraatille, jotta lahjan saaja voi saada suojaa lahjan antajan takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa ja ulosotossa. Tämä sääntö ei koske tavanmukaisia lahjoja, jotka eivät ole epäsuhteessa antajan taloudelliseen asemaan. Jos kyseistä ilmoitusta ei ole tehty ennen määräpäivää, lahja peräytyy.

Lahja peräytyy myös silloin, kun ilmoitus on tehty lahjan täyttämisen jälkeen, jos ilmoitus on tehty myöhemmin kuin vuosi ennen määräpäivää tai jos ilmoitus on tehty tätä aikaisemmin, mutta myöhemmin kuin kolme vuotta ennen määräpäivää eikä näytetä, ettei velallinen ollut lahjaa täytettäessä ylivelkainen eikä lahjan vuoksi tullut ylivelkaiseksi.

Kauppa, vaihto tai muu sopimus peräytyy, jos se on tehty myöhemmin kuin vuosi ennen määräpäivää ja jos sopijapuolten suoritusten välinen epäsuhde sopimusta tehtäessä oli siinä määrin ilmeinen, että sopimusta osaksi on pidettävä lahjana. Sellaisten avustusten ja tavanmukaisten lahjojen peräyttämistä ei voida vaatia, jotka eivät ole olleet epäsuhteessa velallisen taloudelliseen asemaan.

 

 

Yhteenveto

 

  • Lahja peräytyy, jos se on täytetty myöhemmin kuin vuosi ennen määräpäivää.
  • Lahja, joka on täytetty tätä aikaisemmin, mutta myöhemmin kuin kolme vuotta ennen määräpäivää, peräytyy, jos se on annettu velallisen läheiselle, eikä näytetä, ettei velallinen ollut ylivelkainen eikä lahjan vuoksi tullut ylivelkaiseksi.
  • Puolisolle tai muulle erityisen läheiselle henkilölle, jonka kanssa velallinen asuu samassa taloudessa, lahjoitettu irtain omaisuus on ilmoitettava maistraatille, jotta lahjan saaja voi saada suojaa lahjan antajan takaisinsaantivaatimuksilta konkurssissa ja ulosotossa. Jos ilmoitusta ei tehdä ennen määräpäivää, lahja peräytyy. 

 

Summary in English

 

  • A gift is retreated if it has been fulfilled later than a year before the due date.
  • A gift that has been fulfilled before this, but later than three years before the due date retreats is it has been given to someone close to the debtor and it hasn’t been shown that the debtor was not overly in debt or that he was not overly in debt because of the gift.
  • A gift of movable property given to the debtor’s spouse or other especially close person living with the debtor must be made known to the magistrate so the person receiving the gift may gain protection from the gift givers recovery demands in bankruptcy and seizure. If no such notification is made before the due date, the gift is retreated. 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi lahja perääntyy?

  • Lahja voi perääntyä, jos se on syy velallisen ylivelkaisuuteen. Tällöin lahja peruutetaan ja se käytetään velallisen velkojen maksuun. 

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]