Minilex - Lakipuhelin

Huollettavan vaikutus ulosmitattavaan määrään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosotossa on kyse laiminlyödyn velvoitteen täytäntöönpanosta. Yleensä kysymys on rahasaatavien perinnästä. Ulosmittauksella pyritään varmistamaan perittäväksi tulleen saatavan maksaminen, joten velallisen tuloja ja omaisuutta ulosmitataan niin paljon, että ulosotossa oleva velka tulee maksetuksi. Ulosottoviranomaiset pyrkivät siihen, että velallinen maksaa velkansa vapaaehtoisesti maksukehotuksen perusteella. Jos maksua ei kuitenkaan suoriteta vapaaehtoisesti, kyseeseen tulee ulosmittaus. Sosiaaliavustukset ja sosiaalituet eivät ole lainkaan ulosmittauskelpoisia, joten ulosmittausta ei kohdisteta niihin. Myöskään tavanomaista koti-irtaimistoa ei ulosmitata.

Tavallisimmin ulosmittaus kohdistuu velallisen palkka-, eläke- tai elinkeinotuloon. Näistä voidaan ulosmitata pääsääntöisesti yksi kolmasosa. Velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten jätetään aina ulosmittaamatta niin sanottu suojaosuus. Suojaosuuden määrää laskettaessa otetaan huomioon velallisen elatuksen varassa oleva avio- tai avopuoliso ja samassa taloudessa asuvat omat ja puolison alaikäiset lapset sekä ottolapset. Jos puolisolla tai lapsilla on omia tuloja, jotka ylittävät suojaosuuden määrän kuukaudessa, heitä ei oteta huomioon suojaosuuden määrää laskettaessa.

Suojaosuuden määrä on vuoden 2017 alusta 22,41 euroa päivässä velallisen itsensä osalta ja 8,04 euroa päivässä velallisen elatuksen varassa olevan henkilön, esimerkiksi huollettavan lapsen osalta. Velallisen suojaosuuden määrään lisätään 8,04 euroa jokaisen hänen elatuksen varassa olevan henkilön osalta. Suojaosuus saadaan kertomalla päiväkohtainen suojaosuus palkanmaksukauden lukumäärällä. Jos palkka tai muu tulo maksetaan kalenterikuukaudelta, päivien lukumäärä on 30. 1.1.2017 alkaen suojaosuus kuukaudessa on 672,30 euroa (30x22,41) jos velallinen on yksin. Jos velallisen elatuksen varassa on yksi henkilö, suojaosuus on 913,50 euroa kuukaudessa, jos velallisen elatuksen varassa on kaksi henkilöä, suojaosuus on 1154,70 euroa kuukaudessa ja jos velallisen elatuksen varassa on kolme henkilöä, suojaosuus on 1395,90 euroa kuukaudessa.

Ulosmitattavaan määrään vaikuttaa kuitenkin palkan suuruus. Jos palkka on pienempi kuin suojaosuus, siitä ei ulosmitata mitään. Jos palkka kuitenkin ylittää suojaosuuden, mutta on enintään kaksi kertaa suojaosuuden suuruinen, suojaosuuden ylittävästä palkasta ulosmitataan kaksi kolmaosaa. Palkan ollessa suurempi kuin kaksi kertaa suojaosuus, mutta kuitenkin enintään neljä kertaa suojaosuus, nettopalkasta ulosmitataan yksi kolmasosa. Jos palkka on suurempi kuin neljä kertaa velallisen suojaosuuden määrä, ulosmitataan yksi kolmasosa neljä kertaa velallisen suojaosuuden määrää vastaavasta palkasta ja lisäksi neljä viidesosaa sen ylittävästä palkasta. Palkasta voidaan kuitenkin ulosmitata enintään puolet.

Velallisen sairaus, työttömyys, velallisen maksama elatusapu tai muu erityinen syy voidaan kuitenkin huomioida ulosmittauksessa. Apua ulosmitattavaan määrän ja suojaosuuden laskemiseksi saat ottamalla yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]