Yksinkertaisesti, voiko isä vaatia isyystestiä? Ystäväni ex tuli raskaaksi juuri ennen eroa ja nyt tämä ex ei halua ystäväni olevan lapsen kanssa missään tekemisissä. Ennen eroa he olivat tietoisesti yrittäneet lasta. Mitkä ovat siis isän oikeudet?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Isyyden selvittäminen on lastenvalvojan tehtävä. Lastenvalvojan on aina aloitettava selvityksen teko saatuaan tiedon lapsesta, joka syntyy avioliiton ulkopuolella. Isyyden selvittää pääsääntöisesti äidin kotikunnan lastenvalvoja.

Lastenvalvojan on neuvoteltava mahdollisen isän lisäksi lapsen äidin kanssa. Äidillä ei kuitenkaan ole sananvaltaa selvittämisen suhteen. Neuvotteluissa otetaan selvää tiedoista, jotka tarvitaan isyyden selvittämiseksi. Sekä miehen että äidin on pysyttävä totuudessa. Äiti ei siis voi lakia rikkomatta valehdella asiasta. Lisäksi jos mies niin tahtoo, selvittämisen yhteydessä tehdään oikeusgeneettinen isyystutkimus.

Isyys voidaan tunnustaa selvityksen jälkeen, jos lastenvalvojan mielestä on todistettu, että mies on lapsen isä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että äiti tuskin voi tällaisessa tilanteessa vaikuttaa isyyden tunnustamiseen. Lapsen oikeus vanhempiin on vahvasti suojeltu oikeus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »