Minulle ja ex-miehelleni on tehty elatussopimus määräajaksi sosiaalitoimistossa. Sopimus on tehty useamman kerran 1/2-1 vuodeksi määräajaksi. Tulomme ovat pienet suhteessa lapsilukuun ja näin ollen saamme molemmat elatustuen valtiolta. Viimeksi sopimusta tehtäessä lastenvalvoja sanoi, ettei häntä enää huvita tehdä sopimusta meille uudestaan, koska selvästikin olemme niin köyhiä ettei tilanteemme tule muuttumaan ja että meidän pitäisi omakustanteisesti hakea käräjäoikeudelta elatuspäätös siihen asti kunnes lapset 18 vuotiaita. Kysymys kuuluukin, että voiko lastenvalvoja kieltäytyä tekemästä sopimusta? Lapset ovat meidän yhteisestä sopimuksesta laitettu puoliksi kaksi minun luona ja kaksi isällään ja molemmilla myös muita huollettavia.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mahdollisuus hakea käräjäoikeudelta elatuspäätöstä on tarkoitettu lähinnä niitä tilanteita varten, joissa lapsen vanhemmat eivät pääse keskenään sopuun lasten elatuksesta. Jos vanhemmat pääsevät elatusasioista sopuun, lastenvalvojan on vahvistettava sopimus jotta se olisi täytäntöönpanokelpoinen.

Lastenvalvoja ei voi kieltäytyä auttamasta vanhempia elatussopimuksen kanssa. Se että määräaikaisten sopimusten laatiminen on työlästä, ei ole varsinkaan mikään peruste kieltäytymiselle. Lapsilla on lain mukaan oikeus saada elatusta vanhemmiltaan, ja elatussopimus ilmentää tätä lakisääteistä oikeutta.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että lastenvalvojan käytös oli sopimatonta hänen tehtäväänsä nähden. Jos asiassa ei ole aiheutunut vahinkoa kenellekään, lastenvalvojaa tuskin voi saattaa vastuuseen sanomisistaan. Asiasta voi toki huomauttaa asiallisesti, koska viranomaisen tulisi aina käyttäytyä asiallisesti ja asiakkaan edut huomioiden.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »