Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
60 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
vanhempien tulisi pyrkiä sopimaan tapaamisoikeudesta lapsen edun mukaisesti. Kirjallinen sopimus voidaan vahvistaa sosiaalitoimessa. Jos sopiminen ei muuten onnistu, voidaan tapaamisoikeudesta päättää myös tuomioistuimessa. Kun sopimus on vahvistettu tai tuomioistuin on tehnyt päätöksen tapaamisoikeudesta, on sopimus täytäntöönpantavissa. Tällöin toinen vanhempi voidaan esimerkiksi sakon uhalla määrätä toimimaan sopimuksen mukaisesti.
lähivahemmalla on myötävaikutusvelvollisuus, joka tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lähivanhemman tehtävänä on kuljettaa lapsi tapaamaan toista vanhempaansa tai järjestää lapselle matkalippu. Jos lähivanhempi laiminlyö tätä velvollisutta, voidaan hänet sakon uhalla velvoittaa täyttämään myötävaikutusvelvoisuutensa.
Jos kuitenkin olette sopineet, että etävanhempi huolehtii lapsen kuljetuksesya luokseen, ei silloin lähivanhemmalla ole vastuuta viedä lasta etävanhemmalleen, mikäli etävanhempi jättää lapsen hakematta. Etävanhemmalla on myös myötävaikutusvelvollisuus, jota hän voi laiminlyödä esimerkiksi jättämällä lapsen hakematta luokseen, mutta etävanhempaa vastaan ei voida hakea pakkotäytäntöönpanoa, sillä vanhemman ei ole pakko tavata lastaan.
Molempien vanhempien tulee myötävaikuttaa siihen, että molemmat vanhemmat voivat tavata lastaan. Lasta ei saa pyrkiä vieraannuttamaan toisesta vanhemmasta tai muusta läheisestä. Vieraannuttamisella tarkoitetaan vanhemman sellaista käyttäytymistä, joka vaikeuttaa lapsen ja toisen vanhemman tai muun henkilön välistä vuorovaikutussuhdetta. Vieraannuttaminen voi joissain tapauksissa johtaa jopa vuorovaikutussuhteen katkeamiseen kokonaan.
Jos tilanteenne on riitainen, kannattaa tapaamisoikeudesta ehdottomasti tehdä sopimus. Sosiaalilautakunta voi vahvistaa sopimuksen. Jos tilanne on niin riitainen, ettei sopiminen onnistu, voi myös tuomioistuin päättää tapaamisoikeudesta. Kun sopimus on vahvistettu tai tuomioistuin on päättänyt tapaamisoikeudesta, voidaan sopimus panna täytäntöön, kun toinen vanhemmista ei noudata sopimusta. Sopimuksen täytäntöönpanoa voidaan hakea käräjäoikeudelta. Sopimuksen täytäntöönpanoa voidaan hakea joko lapsen tai hakijan asuinpaikan käräjäoikeudelta. Käräjäoikeuden kansliaan on toimitettava asiaa koskeva kirjallinen hakemus, johon on liitettävä sopimus tai päätös tapaamisoikeudesta.
Lähtökohtaisesti vanhempien tulee yhdessä sopia lapsen tapaamisoikeudesta. Vanhempien tulee huomioida ennen kaikkea lapsen edun toteutuminen. Sopimuksesta tulee ilmetä tapaamisen tarkemmat ehdot, eli tapaamisen ja luonapidon yksityiskohdat. Sopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi juhlapyhien tapaamisoikeudesta ja siitä, mihin kellonaikaan lapsi viedään tai haetaan ja kuka sen tekee. Tapaamisoikeuden toteuttamisesta ei ole olemassa mitään kaikille sopivaa pohjaa, vaan tapaamisoikeus tulee sopia juuri kyseisiä vanhempia ja lasta ajatellen. Tapaamisoikeuteen voi vaikuttaa esimerkiksi lapsen tarpeet, vanhempien asumispaikat tai vanhempien vuorotyö.
Tarvittaessa voidaan sopia, miten kuljetukset ja matkakulut jaetaan osapuolten kesken. Vanhemmat voivat sopia esimerkiksi, että toinen vanhemmista kuljettaa lapsen vanhemman luokse ja toinen hakee hänet pois. Vanhemman lapsen kohdalla voidaan myös sopia bussimaksujen suorittamisesta. Koska molempien vanhempien täytyy edesauttaa tapaamisoikeuden toteutumista, tulee matkakulut jakaa mahdollisimman tasaisesti. Kuitenkin jos toisella vanhemmista on esimerkiksi paremmat mahdollisuudet lapsen kuljettamiseen, voidaan tämä ottaa huomioon kuljetuksista sovittaessa.
Jos lapsen lähivanhempi ei sopimuksen mukaisesti edesauta toisen vanhemman tapaamisoikeutta, voi etävanhempi vaatia, että lapsen kanssa asuva vanhempi velvoitetaan sakon uhalla täyttämään myötävaikutusvelvollisuutensa. Lähivanhempi voi esimerkiksi tarkoituksella jättää ostamatta lapselle matkaliput toisen vanhemman luokse. Jos etävanhempi ei myötävaikuta tapaamisoikeuden toteutumiseen, ei häntä vastaan voida hakea pakkotäytäntöönpanoa. Voi olla, että etävanhempi ei esimerkiksi nouda lasta sovitusti luokseen.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joilakin osilta muuttua. Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita 0600 12 450.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.