Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
64 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Velkojen kirjaaminen perukirjaan koskee myös velkoja, joiden perinnässä on merkintä ulosotossa todetusta esteestä. Ulosoton este tarkoittaa, ettei velallisella ole ollut ulosottokelpoista omaisuutta, mutta se ei tarkoita, että velka olisi automaattisesti rauennut. Tällaiset velat ovat edelleen voimassa, ellei niitä ole vanhennettu. Jos kaikkia velkojia ei saada tietoon perunkirjoituksen aikana, perukirjaan voidaan tehdä merkintä, että velkaluettelo voi olla puutteellinen. Kuolinpesän osakkaiden on kuitenkin pyrittävä kohtuullisin toimin selvittämään velkojan kaikki sitoumukset, esimerkiksi tarkistamalla vainajan asiakirjat, luottotiedot ja ulosottorekisteri. Jos myöhemmin ilmenee lisävelkoja, ne voidaan täydentää kuolinpesän asiakirjoihin. Jos pesässä ei ole varoja velkojen kattamiseen, täytyy velkojille ilmoittaa pesän varattomuudesta.
Jos kuolinpesän varat eivät riitä velkojen maksuun, pesä voidaan julistaa varattomaksi kuolinpesäksi, jolloin velkojen perintä lopetetaan ja perilliset eivät vastaa vainajan veloista, elleivät he ole toimineet esimerkiksi pesänhoitajina tai muuten henkilökohtaisesti sitoutuneet velkoihin. Jos kuolinpesän varallisuus on merkittävästi negatiivinen ja velkojat haluavat asian virallisesti ratkaistavan, voidaan hakea pesän asettamista konkurssiin. Tämä voi tapahtua velkojan hakemuksesta. Konkurssissa velkojen perintä lopetetaan, ja kuolinpesän varat jaetaan mahdollisuuksien mukaan velkojille maksujärjestyksen mukaisesti. Jos kuolinpesää hoitaa pesänselvittäjä tai pesänjakaja, he voivat ilmoittaa käräjäoikeudelle, että pesän varat ovat loppuneet. Käräjäoikeus voi tällöin päättää, että pesänselvitys lopetetaan varattomuuden vuoksi. Tällöin pesä ei jatka oikeustoimia, ja osakkaat vapautuvat vastuusta, ellei heillä ole henkilökohtaista vastuuta velasta.
Kannattaa myös huomioida, että yleensä hautauskustannukset maksetaan vainajan omista varoista, mutta mikäli varallisuutta ei ole, voivat vainajan omaiset jakaa kulut keskenään. Joskus tilanne on kuitenkin sellainen, että omaiset eivät halua tai kykene maksamaan kustannuksia itse. Tällaisissa tapauksissa hautaus- ja pesänselvityskustannuksiin haetaan kunnan sosiaalitoimelta rahamääräistä tukea. Myös itse perunkirjoituksen järjestämiseen on saatavilla apua paikalliselta oikeusaputoimistolta.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.