Avioliitossa olevien X:n ja Y:n perheessä on kaksi poikaa A ja B X:n edellisestä avioliitosta, sekä yhteinen tytär C. Y kuolee yllättäen. Puolisoilla ei ollut avioehtoa, eikä testamenttia. X:n omaisuuden arvo on 400000e ja Y:n omaisuuden arvo 200000e. Miten perintö jaetaan? Entäs edelleen X:n kuoltua?

1 vastaus


Taina Virtanen

Minilex Oy

1 vastaus

Y:n kuollessa on perillisasemassa ainoastaan yhteinen tytär C. C:n perintöoikeus kohdistuu Y:n omaisuuteen. Jotta C:n perintöomaisuus saataisiin täsmennettyä, tulee Y:n kuolinpesän ja leski X:n välillä toimitaa ositus. X on puolisoista varakkaampi, jolloin X voi vedota oikeuteensa olla luovuttamatta varojaan tasinkona Y:n kuolinpesään. Tasingon määrä tässä tapauksessa olisi 100 000 euroa olettaen, että kyseessä on avio-oikeuden alainen nettovarallisuus.

Kun X kuolee, ovat A, B ja C perillisasemassa. Kunkin perintöosuus X:n kuolinpesästä on 1/3. Perintöoikeus kohdistuu X:n omaisuuteen. Jos ositusta Y:n jälkeen ei ole toimitettu, tulee se toimittaa nyt kahden kuolinpesän välillä. Mikäli X on vedonnut tasinkoetuoikeuteensa, eikä ositusta ole toimitettu X:n eläessä, X:n perilliset eivät voi enää vedota tähän oikeuteen. Tällöin X:n kuolinpesästä tulee luovuttaa tasinkoa Y:n kuolinpesään.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »