Jos on testamentti jossa elossa olonsa ajaksi leskellä on täysi omistusoikeus sekä hallinto-oikeus+toissijaisia perijöitä lesken kuoltua, niin saako leski laillisesti myydä perittyä omaisuutta. Onko niin että toissijaiset perilliset estävät ainoastaan testamenttauksen eteenpäin vai toimiiko myös hallintaoikeus jarruna myynneille, jollei niistä ole suoranaista voittoa kp:lle.
Kumoaako hallintaoikeus( jossa turvataan paremmin toisijaiset perijät) oimistusoikeuden jos ne ovat samalla testamentilla?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

Jos lesken hyväksi on tehty täysi omistusoikeustestamentti, se antaa testamentinsaajalle rajoittamattoman määräämisvallan omaisuuteen. Leskellä on siis oikeus luovuttaa ja käyttää omaisuutta. Omaisuus periytyy testamentinsaajan perillisille ja hänellä on oikeus tehdä saamastaan omaisuudesta testamentti.

Silloin, kun testamentissa on toissijaismääräys, on kyse rajoitetusta omistusoikeustestamentista. Tällöin omaisuus on yleensä määrätty ensin eloonjääneelle puolisolle ja lesken kuoltua toissijaiselle saajalle. Leskellä on oikeus määrätä omaisuudesta elinaikanaan, mutta hän ei voi määrätä siitä testamentilla.

Jos lesken hyväksi on tehty pelkästään hallintaoikeustestamentti, leski saa elinikäisen hallintaoikeuden ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen, kun omistusoikeus siirtyy suoraan ensiksi kuolleen puolison perillisille. Koska omistusoikeus kuuluu perillisille, leski ei pääsääntöisesti voi luovuttaa omaisuutta ilman perillisten suostumusta.

Silloin, kun lesken hyväksi on tehty täysi omistusoikeustestamentti, leskellä on täysi määräysvalta omaisuuteen. Leski voi siis vapaasti myydä omaisuutta ja testamentata sitä. Rajoitettu omistusoikeustestamentti eli testamentti, jossa on määräys toissijaisista perillisistä, estää testamentin tekemisen saadusta omaisuudesta. Leskellä on kuitenkin oikeus myydä omaisuutta. Hallintaoikeustestamentin nojalla leskellä on oikeus ainoastaan hallita omaisuutta, eikä leskellä pääsääntöisesti ilman perillisten suostumusta ole oikeutta edes myydä omaisuutta.

Jos teille jäi vielä kysyttävää asiaan liittyen, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »