Vanha kotitila on ollut kolmen sisaruksen kesken jakamattomana pesänä. Yksi sisarus kuolee, hänen poikansa perii osuuden jakamattomaan pesään. Poika kuolee yllättäen, osuus on testamentattu avopuolisolle, lapseton avopari. Kysymys kuuluu, miten sukutila saadaan pysymään suvun hallussa, jos pesä jaetaan. Onko muuta mahdollisuutta kuin se että kyseinen avopuoliso suostuu myymään oman osuutensa. Jos tila lohkotaan, onko mahdollista tehdä sellaista sopimusta, että kun avopuoliso kuolee, on kotitilan suvun jäsenillä etuosto-oikeus hänen osuuteensa. Sukutila on tavattoman rakas ja se, että täysin ventovieraat asettuisivat siihen on pelkona, jos avopuoliso ei ole yhteistyöhaluinen.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Jos kuolinpesä jaetaan, se voi tapahtua joko osakkaiden välisellä sopimusjaolla tai pesänjakajan toimittamalla toimitusjaolla. Lain mukaan jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus saada osansa kaiken laatuisesta omaisuudesta, eli jokaisella jako-osakkaalla on esinekohtainen osuus pesän omaisuuteen. Jos omaisuutta ei voida sopivasti jakaa murto-osiin, se on pantava samaan osaan. Jos omaisuutta ei saada muutoin tarkoituksenmukaisesti jaettua, pesänjakaja voi hakea myyntiluvan omaisuuden myymiseen.

Kiinteistöjen kohdalla jako voidaan toimittaa niin, että kiinteistö jaetaan murto-osiin, esimerkiksi jos yhteisomistussuhde ei ole tarkoituksenmukainen. Kiinteistökaupassa ehdot, joiden mukaan myyjä tai joku muu saisi etuosto-oikeuden kiinteistön ostamiseen, ovat pätemättömiä. Suomessa myös kuolemanvaraismääräykset ovat kiellettyjä, henkilö voi pätevästi määrätä kuoleman varalta jäämistöstään vain testamentilla. Ette voi siis pätevästi vaatia etuosto-oikeutta kiinteistöön. Syntyneen uuden tilan omistajalla on kiinteistöönsä täysi omistusoikeus ja kaikki hänen normaaleja omistajalle kuuluvia oikeuksia rajoittavat ehdot ovat kiellettyjä.

Jos kuolinpesä halutaan jakaa ja jaettavana ei ole muuta omaisuutta kuin kiinteistö, varmin tapa säilyttää tila suvun omistuksessa on tarjoutua lunastamaan osuus. Lunastustakaan ei voida suorittaa vastoin osakkaan tahtoa. Jos osakas suostuu lunastukseen, kannattaa huomioida mahdollisten kuolinpesän ulkopuolisten varojen käytöstä aiheutuvat veroseuraamukset.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »