Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja osituksen kohteena olevan talon siirtyminen toisella ja takaajan rooli

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ystäväni ja hänen miehensä erosivat. Mies osti heille omakotitalon avioliiton aikana, jossa he asuivat lastensa kanssa ja johon he ottivat lainaa pankista. Lainan takaajaksi pyydettiin kahta henkilöä. Eron tullessa ositusta ei tehty heti, vaan mies jäi lasten kanssa taloon asumaan. Nyt vaimo vaatii ositusta ja osituksen kohteena on kyseinen talo. Jos ositus tehdään siten, että vaimo ottaa talon velat vastatakseen ja saa näin omistusoikeuden taloon ja mies muuttaa vuokralle niin mikä tulee olemaan ositustilanteessa takaajien rooli eli joutuvatko he olemaan edelleen takaajina automaattisesti ko. lainassa vaikka talon omistus ja velat siirtyvät vaimolle? Eli tehdäänkö uusi velkakirja ja takaajilta pitää pyytää uudestaan suostumus?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Lain mukaan takaajan vastuu lakkaa lähtökohtaisesti ainoastaan, kun päävelka on suoritettu tai kun se on muuten lakannut. Tilanteessa on kuitenkin tapahtunut osittainen velallisen vaihdos, jossa toinen velallisista on ottanut vastattavakseen koko velan ja toinen velallinen vapautettu velkavastuusta. Velallisen vaihdos edellyttää takaajien suostumusta, jotta heidän vastuunsa säilyisi. Tämä tarkoittaisi myös uuden velkakirjan laatimista. Koska kyseessä on kuitenkin ainoastaan osittainen velallisen vaihdos, voidaan katsoa, että takausvastuu on päättynyt sen velan osalta, josta mies vastasi. Tämä tarkoittaa todennäköisesti puolta velan määrästä. Takausvastuu säilyy automaattisesti koskien vaimon "puolikasta". Jos takaajien halutaan vastaavan edelleen koko velasta, tulee heiltä pyytää suostumus.
Takausta koskeviin lisäkysymyksiin voi tiedustella vastausta esimerkiksi lakipuhelimesta tai lainan myöntäneeltä pankilta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »