Olen ollut kaksi vuotta leskenä. Meillä ei ole yhteisiä perillisiä. Perunkirjotuksessa vainajan omaisuuden säästöksi määriteltiin tietty summa. Tähän säästöön vainajan puolelta toissijaisia perillisiä on kolme. Nyt olen myymässä taloa ja haluaisin tietää voinko vaatia perinnön jakoa eli maksaa heidät ulos. Samoin haluaisin varmuuden siitä onko jaettava säästöosa saman suuruinen kuin perunkirjassa mainittu, vai nostaako mahdollinen talon myyntivoitto sitä.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Kuolinpesän varat arvostetaan pääsääntöisesti jakohetken mukaan. Tapauksessanne talo on siten perinnönjakoa varten arvostettava sen käypään arvoon. Käyvällä arvolla tarkoitetaan sen todennäköistä myyntihintaa, eli hintaa, joka myytäessä sitä vapailla markkinoilla saataisiin. Mahdollinen myyntivoitto kuuluu siten jaettaviin varoihin.

Ennen perinnönjakoa on toimitettava omaisuuden ositus tai vaihtoehtoisesti omaisuuden erottelu, mikä sinulla ja vainajalla oli avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehto. Osituksessa määritetään kummankin puolison avio-osa. Näin saadaan selvitettyä vainajan kuolinpesän varallisuus.

Jos et ole vainajan perillinen tai testamentinsaaja, et ole oikeutettu vaatimaan perinnönjakoa. Leskenä sinulla on kuitenkin aina oikeus vaatia ositusta tai oman omaisuutesi erottelua kuolinpesästä.

Mikäli haluat lisätietoa osituksesta- ja/tai perinnönjakotoimituksesta, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »