keski-ikäinen pariskunta avioitui. molemmilla aikuiset lapset, mutta yhteisiä lapsia ei ole. On avioehto jossa on kaksi kohtaa erosta ja kohta kuolemasta. -avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman johdosta leskellä on avio-oikeus kaikkeen kuolleen puolison omaisuuteen sekä tälläisen omaisuuden tuottoon-

Kaikki omaisuus(omakotitalo, kesämökki, autojne) on leskeksi jääneen henkilön nimissä.
testamenttia ei ole.

eli kuolleen henkilön nimissä ei ole omaisuutta ja avioehto-on tehty. jääkö kuolleen perilliset täysin ilman perintöä?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avioliiton aikana on Suomessa voimassa puolisoiden omaisuuden erillisyysperiaate, eli avioliiton ollessa voimassa molemmat puolisot omistavat oman omaisuutensa. Toisen puolison kuolema aiheuttaa kuitenkin sen, että mikäli puolisoiden oikeutta toistensa omaisuuteen ei ole avioehdolla rajoitettu, niin jäämistöosituksessa puolisoiden omaisuus lasketaan yhteen ja kumpikin puoliso saa 50% omaisuuden säästöstä.

Tässä tilanteessa jos siis leskeksi jääneellä puolisolla olisi omaisuutta 100 000 euroa ja kuolleella puolisolla 0 euroa, niin avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on 100 000 euroa (100 000 + 0). Kun tämä jaetaan puoliksi, kuuluisi leskelle 50 000 euroa ja kuolleen puolison kuolinpesälle 50 000 euroa. Varakkaamman lesken ei kuitenkaan tarvitse maksaa tasinkona 50 000 euroa ensin kuolleen puolison kuolinpesälle, vaan hän saa pitää oman omaisuutensa. Leski saa vapaasti päättää, luovuttaako hän tasinkoa vai ei. Leski saa lisäksi lain mukaan hallintaoikeuden puolisoiden yhteiseen asuntoon ja sen irtaimistoon.

Kertomassasi tilanteessa siis lesken ei ole pakko maksaa tasinkoa kuolleen puolison perillisille, jolloin nämä jäävät ilman perintöä. Leski voi kuitenkin niin tehdä halutessaan.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »