olen perimässä testamentillä talon ja siihenkuuluvan irtaimiston ja muu omaisuus jaetaan yhdelle rintaperilliselle.rintaperillinen tulee vaatimaan lakiosuuttaan talosta.joten meneekö talosta puolet hänelle+muu omaisuus vai lasketaanko ensin koko omaisuus ja siitä jaetaan joku tietty osuus talosta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rintaperillisen lakiosa on puolet koko siitä perintöosuudesta, joka hänelle tulisi suoraan lain mukaan, eli ilman testamenttien vaikutusta. Jos rintaperillisiä on vain yksi, hänen lain mukainen perintöosansa olisi koko jäämistö. Täten hänen lakiosansa on puolet koko jäämistöomaisuuden yhteisarvosta. Tähän kokonaisarvoon luetaan siis niin talo kuin kaikki muukin omaisuus.

Testamentti täytetään vain siltä osin kuin se ei estä perillistä saamasta lakiosaansa. Jos testamentti loukkaa lakiosaa, se voidaan kuitenkin täyttää sillä, että testamentin saaja maksaa rintaperilliselle lakiosasta puuttuvan osuuden rahana, jos perillinen tätä vaatii. Edellytyksenä on, ettei testamentissa ole kielletty tällaista maksua.

Rintaperillinen ei voi vaatia itselleen juuri tiettyä omaisuutta lakiosana. Perillinen ei siis voi vaatia lakiosaansa talosta, mikäli muu jäämistöomaisuus riittää kattamaan lakiosan. Silloinkin kun lakiosa jää vajaaksi, perilliselle ei tarvitse luovuttaa osaa talosta, vaan hänelle voi edellä mainituin tavoin maksaa rahana puuttumaan jääneen osuuden. Toki perillisen vaatimuksiin saa suostua ja hänelle voi antaa sellaisen osuuden talosta, joka vastaa lakiosan vajetta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »