Perhe eroamassa, avoliitto, jossa yksi 3 vuotias lapsi. Lapsen isä ulkolainen.

Kysyjä haluaa tietää (äiti), saako hän yksinhuoltajuuden, lähinnä pelko, että lapsi viedään maasta. Vaikka tulevaisuudessa?

Lapsen asioista on avoliiton kuluessa hoitanut äiti ja myös talousasioista.

Perheen isä muuttanut suomeen 25 vuotta sitten, ollessaan 10-vuotias.Lapsi on syntynyt suomessa.1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Avoparin lapsen huoltaja on automaattisesti lapsen äiti. Isä voi saada lapsen huoltajuuden vasta sen jälkeen, kun isyys on vahvistettu. Isyyden vahvistamisen jälkeen isä voi tehdä lapsen äidin kanssa sopimuksen lapsen yhteishuollosta. Tämä sopimus vahvistetaan sosiaalitoimessa. Jos sopimusta ei synny, voi isä lapsen isyyden vahvistamisen jälkeen tehdä tuomioistuimelle hakemuksen lapsen huoltoa koskevassa asiassa. Jos siis lapsen isyyttä ei ole vahvistettu, ettekä te tämän jälkeen ole tehneet sopimusta lapsen yhteishuollosta, eikä asiasta ole tuomioistuimen ratkaisua, olet lapsen äitinä yksin lapsen huoltaja. Jos olette tehneet sopimuksen lapsen yhteishuollosta tai tuomioistuin on tehnyt asiasta ratkaisun, olette yhdessä lapsen huoltajia.

Kun avoliitto päättyy, ja avopari muuttaa erilleen, jatkuu aikaisempi huoltotilanne muuttumattomana. Avoerotilanteessa on kuitenkin mahdollista sopia lapsen huollosta erikseen. Voitte siis tehdä sopimuksen, jonka mukaan sinulle myönnetään lapsen yksinhuoltajuus, jos huolto on aiemmin ollut yhteinen. Jos lapsen huoltoa koskevasta asiasta ei päästä yksimielisyyteen, ratkaisee tuomioistuin asian lapsen edun mukaisesti.

Lasta suojaa Haagin lapsikaappaussopimus. Jos lapsi myöhemmin viedään luvattomasti ulkomaille, ja tämä loukkaa lapsen huoltoa koskevia oikeuksia, palautetaan lapsi nopeasti vakituiseen asuinmaahansa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »