Pienen maatilan omistavalla avioparilla on kuusi lasta.Eläkeiän lähestyessä he myyvät maatilan perheen vanhimmalle pojalle.
Kauppakirjassa sovitaan,että myyntihinnasta vähennetään ostajan perintöosuus.eli 1/6.
Myyjä rakentaa omakotitalon jäljellejäävällä osuudella.Siis sillä viidellä kuudesosalla,joka olisi tullut muille rintaperillisille,jos koko summa olisi jaettu.
Kysymys:Onko tämä vanhin poika tai hänen perillisensä oikeutettu perintöön vanhempien kuoleman jälkeen,kun heidän senhetkistä omaisuuttaan jaetaan?

1 vastaus


1 vastausta

Lähtökohtaisesti kaikki merkit maatilan alihintaisesta kaupasta perilliselle eläkeiän lähestyessä viittaavat niin sanottuun eannkoperintöön. Tämä on myös lainsäädännön lähtökohta, mikäli asiasta ei voida muuta päätellä. Tällöin vanhin poika on siis saanut ennakkoperinnön, joka on suuruudeltaan 1/6 maatilan arvosta.

Kun vanhempien kuolinpesän jakaminen tulee kysymykseen lähdetään siis seuraavalla kaavalla liikkeelle. Jos ensimmäisenä kuolleen puolison kuolinpesä pidetään jakamattomana, kunnes molemmat puolisot ovat kuolleet niin kaikki puolisoiden varallisuus siis lasketaan yhteen ja velat maksetaan. Tämän jälkeen jäljelle jäävään varallisuuteen lisätään mahdolliset ennakkoperinnöt ja näin saadaan koko jaettava omaisuusmassa. Tämän jälkeen omaisuus jaetaan kuuteen osaan ja vanhimman pojan osuudesta vähennetään hänen jo saamansa ennakkoperinnön arvo. Jos tällöin hänelle jää omaisuutta vähennyslaskun tuloksena, niin tällöin myös vanhin poika on oikeutettu erotuksen suuruiseen perintöön.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »