Isäni on kuollut vuonna 2002. Isäni ja äitini välisessä testamentissa vuodelta 1994 leskelle annettiin täysi ja rajoittamaton omistusoikeus. Perunkirjoituksessa 2003 äitini luopui täydestä omistusoikeudesta ja tyytyi elinikäiseen hallintaoikeuteen. Vuonna 2006 pesä jaettiin, äidilleni jäi 1/2 pesästä, minulle ja kahdelle sisarukselleni jokaiselle 1/6, noin €90.000. Vuonna 2008 äitini laati testamentin jossa hänen kuolemansa jälkeen hänen omaisuutensa jaetaan tasan hänen lapsiensa kesken siten että heidän aviopuolisoillaan ei tule olemaan avio-oikeutta tähän perintöön. Kuuluuko puolisolleni tällä hetkellä siitä €90.000 puolet? Jos kuuluu voiko äitini laatia sellaisen testamentin jossa puolisollani ei ole avio-oikeutta tähän summaan tai sillä saatuihin tuottoihin?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Jos oikein ymmärsin tilanteesi, niin isäsi jälkeinen perintö on jo jaettu ja olet saanut tuon mainitsemasi 90 000 euroa perintönä. Tämähän ei tällöin ole äitisi perintöä, eikä äitisi voi siitä testamentilla määrätä. Testamentilla voidaan määrätä vain omasta omaisuudestaan. Ymmärtääkseni äitisi on siis luopunut omistusoikeudesta omaisuuteen ja se on perintönä teille jaettu.

Äitisi on 2008 laatima testamentti, jossa hänen omaisuutensa jaetaan hänen lapsiensa kesken ilman heidän puolisoidensa avio-oikeutta on pätevä. Äitisi jälkeen perimäsi omaisuus on siis tällaisella määräyksellä avio-oikeudesta vapaata, eli puolisollasi ei ole siihen oikeutta avioliiton päättyessä. Jos kuitenkin olet jo saanut perintönä tuon 90 000 euroa, eikä siihen liittynyt perittäessä mitään avioehdon poistavaa määräystä, on puolisollasi lähtökohtaisesti siihen avio-oikeus. Avio-oikeuden voi poistaa avioehtosopimuksella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »