Erosin miehestäni n. 3 vuotta sitten. Emme tehneet osinkoa avioeron yhteydessä. Miehellä talo hankittu omiin nimiin avioliiton aikana. Nyt ex-mieheni on kuolemassa ja mietin talon kohtaloa. Meillä on lapsia avioliitosta 4. Onko minulla oikeus ex-mieheni kuoleman jälkeen osituksen mukaisesti oikeus miehen nimissä hankittuun taloon vai meneekö kaikki omaisuus suoraan rintaperilisille? Entä jos ex-mieheni on tehnyt testamentin eli voiko hän ohittaa minun oikeuteni osituksen mukaiseen tasinkoon talosta ja muusta omaisuudesta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mikäli ositusta ei ole tehty avioeron yhteydessä, se voidaan tehdä myöhemmin molempien osapuolten vielä eläessä tai viimeistään toisen kuollessa. Mikäli ositusta ei tehdä ennen toisen osapuolen kuolemaa, tulee entisestä puolisosta kuolinpesän osakas siihen saakka, kunnes ositus on toimitettu. Entinen puoliso kutsutaan perunkirjoitukseen ja hänen suostumuksensa tarvitaan kaikkiin oikeustoimiin, joita kuolinpesässä tehdään.

Koska entisen miehesi talo on hankittu avioliittonne aikana, kuuluu se avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Näin ei olisi, mikäli omaisuus olisi hankittu vasta avioeronne jälkeen. Sinulla on siis oikeus entisen miehesi nimissä hankittuun taloon oman osuutesi mukaisesti. Koska että ole enää avioliitossa, et saa lesken statusta, jolloin sinulla ei ole lesken oikeutta hallita yhteisesti käyttämäänne asuntoa ja sen irtaimistoa. Entinen puolisosi ei voi testamentilla ohittaa avio-oikeuttasi. Omaisuuden ositus suoritetaan ennen perinnönjakoa, ja testamentilla voidaan vaikuttaa vain siihen omaisuuteen, joka jää perittäväksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »